Lasagne szpinakowa


więcej zdjęć

Bardzo łatwa do zrobienia i nawet jak ktoś nie lubi szpinaku, to napewno będzie smakowała:)

1 godzina średni

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 3 osoby

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 8

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • pomidory bez skórki 1 szt.
  • czosnek 7 szt.
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • pieprz 1 szczypta
  • szpinak mrożony 900 g
  • makaron Lubella lasagne 500 g
  • mozzarella 2 szt.
    kulki
  • ser gouda tłusty 10 dag
  • masło extra 1 kostka
  • mąka pszenna krupczatka Lubelli 0.25 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • świeża bazylia 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 2 łyżka
  • cebula 3 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Sos pomidorowy: rozgrzać niewielką ilość oliwy i wcisnąć 2 ząbki czosnku, króciutko podsmażyć.
  2. Dodać przetarte przez sitko pomidory, dodać odrobinę cukru, sól.
  3. Chwilkę poddusić i na koniec dodać 4-5 kropelek octu balsamicznego i drobno pokrojoną bazylię. Odstawić.
  4. Masa szpinakowa: rozgrzać niwielką ilość oliwy, wrzucić porojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilkę podsmażyć i wcisnąć czosnek, ja daję go naprawdę dużo 5-7 ząbków.
  5. Szpinaku nie rozmrażam, tylko dodaję zamrożony do cebuli z czosnkiem. Dusić aż odparuje z wody.
  6. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Sos beszamelowy: stopić kostkę masła i do stopionego masła wsypać mąkę. Mieszając potrzymać na ogniu krótką chwilkę.
  8. Mleko podgrzać i wlać do mąki cały czas mieszając, aż masa zrobi się jednolita, jeżeli sos jest za gęsty dodać jeszcze mleko.
  9. Doprawić solą i gałką.
  10. Przygotować foremki, ja używam keksówek. Wyłożyć folią aluminiową(można kupić takie foremki jednorazowe.
  11. Na spód foremki wlać jedną część sosu beszamel i ułożyć na sos płaty, następnie daję sos pomidorowy i płaty, jedną część masy szpinakowej i posypuję startym serem żółtym, płaty, drugą część sosu beszamel i płaty, szpinak, ser żółty, płaty i resztę sosu beszamel.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.
  13. Po pół godzinie wyciągnąć i na wierzch położyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
  14. Przykryć folią i włożyć na około 10 min. do piekarnika.

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
bogusiekk | 2014-11-22 22:59:02

Nie bardzo wiem jak jest w innych miastach, ale w Warszawie a żyję tu już dwadzieścia jeden...

Domowe soki owocowe bez cukru
bogusiekk | 2014-11-22 22:57:04

Bardzo dobre są soki domowe, ale ja nie zawsze mam ochotę na soki przecierowe, a chyba tylko...

Lubicie sushi?
bogusiekk | 2014-11-22 22:47:59

Lubie sushi, ale musi być przy mnie robione. Lokale, gdzie sushi jest przynoszone z zaplecza...

Czy lubimy czytać książki
kluseczka | 2014-11-22 15:09:11

ja też nie mam za dużo czasu na czytanie książek, ale dużo podróżuję i wtedy najwięcej...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników