Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

Dla niektórych lasagne to najlepsza rzecz na świecie:)

Potrawa ta urozmaici tradycyjne obiadowe menu, będzie doskonała także na romantyczny wieczór dla dwojga. Wymaga trochę czasu, aby ją przyrządzić, ale z pewnością warto podjąć to wyzwanie.

30 minut średni

Gotuje: perek Uwielbia: 4 osoby

Tagi:
Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • makaron Lubella lasagne 250 g
  • oliwa 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 szt.
  • mięso mielone 250 g
  • przecier pomidorowy 3 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • zioła 2 łyżka
    świeże
  • śmietanka kremowa 30% 200 g
  • mleko 125 ml
  • parmezan 40 g
  • masło 40 g

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (11)

  1. Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą i odcedzamy starannie. Odstawiamy makaron.
  2. Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy cebulę i czosnek; ogrzewamy łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodajemy mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody.
  4. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
  5. Mieszamy w misce śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  6. Układamy warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warstwą sosu mięsnego, a na niej układamy kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego.
  7. Układamy w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.
  8. Kładziemy na wierzchu odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie "bąblować". Podajemy od razu.

2012-03-09 11:20:11
najlepsze jest z wlasnego makaronu

2010-10-19 09:24:24
Spróbowałam, pierwszy raz zrobiłam lasagne bez sosu beszamelowego, zdecydowanie mniej przy niej roboty. Dodałam do tego przepisu cienkie plastry cukinii. Wyszło pyszne!

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
bogusiekk | 2014-11-22 22:59:02

Nie bardzo wiem jak jest w innych miastach, ale w Warszawie a żyję tu już dwadzieścia jeden...

Domowe soki owocowe bez cukru
bogusiekk | 2014-11-22 22:57:04

Bardzo dobre są soki domowe, ale ja nie zawsze mam ochotę na soki przecierowe, a chyba tylko...

Lubicie sushi?
bogusiekk | 2014-11-22 22:47:59

Lubie sushi, ale musi być przy mnie robione. Lokale, gdzie sushi jest przynoszone z zaplecza...

Czy lubimy czytać książki
kluseczka | 2014-11-22 15:09:11

ja też nie mam za dużo czasu na czytanie książek, ale dużo podróżuję i wtedy najwięcej...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników