Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

Dla niektórych lasagne to najlepsza rzecz na świecie:)

Potrawa ta urozmaici tradycyjne obiadowe menu, będzie doskonała także na romantyczny wieczór dla dwojga. Wymaga trochę czasu, aby ją przyrządzić, ale z pewnością warto podjąć to wyzwanie.

30 minut średni

Gotuje: perek Uwielbia: 4 osoby

Tagi:
Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • makaron Lubella lasagne 250 g
  • oliwa 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 szt.
  • mięso mielone 250 g
  • przecier pomidorowy 3 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • zioła 2 łyżka
    świeże
  • śmietanka kremowa 30% 200 g
  • mleko 125 ml
  • parmezan 40 g
  • masło 40 g

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (11)

  1. Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą i odcedzamy starannie. Odstawiamy makaron.
  2. Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy cebulę i czosnek; ogrzewamy łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodajemy mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody.
  4. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
  5. Mieszamy w misce śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  6. Układamy warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warstwą sosu mięsnego, a na niej układamy kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego.
  7. Układamy w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.
  8. Kładziemy na wierzchu odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie "bąblować". Podajemy od razu.

2012-03-09 11:20:11
najlepsze jest z wlasnego makaronu

2010-10-19 09:24:24
Spróbowałam, pierwszy raz zrobiłam lasagne bez sosu beszamelowego, zdecydowanie mniej przy niej roboty. Dodałam do tego przepisu cienkie plastry cukinii. Wyszło pyszne!

Ostatnio na forum

Jak zachęcić mieszkańców miasta do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych?
Naranrea | 2015-03-26 13:29:02

Billboard to dość kosztowna forma reklamy dla jednorazowych warsztatów. Często się otrzymuje...

Jak zachęcić mieszkańców miasta do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych?
bobi757 | 2015-03-26 09:34:15

Jak duże jest Twoje miasto? Bo jeśli niewielkie, to nie ma sensu wykosztowywania się na...

Placki ziemniaczane!
Naranrea | 2015-03-25 21:48:31

Placki po węgiersku Składniki: Placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 2...

Koktajle owocowe
Naranrea | 2015-03-25 21:46:57

Mango lassi - koktajl z mango na bazie jogurtu i wody Mango lassi w podstawowej wersji składa...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników