Łosoś w sosie śmietanowym

Łosoś w sosie śmietanowym

Kolejny przepis na danie z łososiem. Łosoś zapiekany w całości świetnie się prezentuje na stole podczas uroczystego przyjęcia. Danie wbrew pozorom nie jest pracochłonne.

55 minut

Gotuje: mariwanna Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 5

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • łosoś patroszony (ok. 1.5kg) 1 szt.
  • śmietanka 30% 150 ml
  • ser żółty 100 g
  • posiekany koperek 1 łyżka
  • szalotka 4 szt.
  • cytryna duża 1 szt.
  • masło do smarowania formy 1 łyżka
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Łososia od środka lekko solimy, posypujemy koperkiem i drobno posiekanymi szlotkami.
  2. Wysokoa formę lub podłużne naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć łososia, posypać z werzchu solą, wycisnąć sok z cytryny, polać smietanką. forme wstawić do piekarnika z termoobiegiem na 20 minut przy t. 220 st C. Następnie posypać łososia startym serem i zapiekac przez kolejne 20 minut.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników