Łosoś w sosie śmietanowym

Łosoś w sosie śmietanowym

Kolejny przepis na danie z łososiem. Łosoś zapiekany w całości świetnie się prezentuje na stole podczas uroczystego przyjęcia. Danie wbrew pozorom nie jest pracochłonne.

55 minut

Gotuje: mariwanna Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 5

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • łosoś patroszony (ok. 1.5kg) 1 szt.
  • śmietanka 30% 150 ml
  • ser żółty 100 g
  • posiekany koperek 1 łyżka
  • szalotka 4 szt.
  • cytryna duża 1 szt.
  • masło do smarowania formy 1 łyżka
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Łososia od środka lekko solimy, posypujemy koperkiem i drobno posiekanymi szlotkami.
  2. Wysokoa formę lub podłużne naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć łososia, posypać z werzchu solą, wycisnąć sok z cytryny, polać smietanką. forme wstawić do piekarnika z termoobiegiem na 20 minut przy t. 220 st C. Następnie posypać łososia startym serem i zapiekac przez kolejne 20 minut.

Ostatnio na forum

zadaszenie balkonu
SzefSina88 | 2015-01-31 15:28:31

Zgadzam się- pomysł naprawdę świetny. Nawet ze zwykłego balkonu można zrobić przytulny...

Ulubiona zupa
Florettavip76 | 2015-01-31 12:01:46

jestem fanką zupy cebulowej!!! dziękuję za przepis !!! co do dalszych faworytów zupa paprykowa...

Jesienne zupy
Florettavip76 | 2015-01-31 12:01:36

jesienna zupa...hmmm na pewno dyniowa i grzybowa przychodzą na myśl... jednak moim faworytem jest...

Chłodnik
Florettavip76 | 2015-01-31 12:01:09

jeżeli chlodnik to tylko prawdziwy litewski!!! Skladniki: litr kefiru, zsiadłego mleka lub...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników