Łosoś zapiekany na szpinaku

Łosoś zapiekany na szpinaku

Potrawa bardzo łatwa do wykonania .Wyśmienite danie dla wegetarian i nie tylko.

1 godzina 35 minut

Gotuje: gosia Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 7

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • łosoś 60 dag
  • cytryna 1 szt.
  • świeży szpinak 50 dag
  • śmietanka 22 - 30 % kremówka 150 ml
  • czosnek 3 szt.
  • przyprawa maggi 2 łyżka
  • ser parmezan 1 łyżka
  • masło ekstra 5 dag
  • sól biała 3 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Łososia umyć,osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Na godzinę wstawić do lodówki .
  2. Szpinak przebrać ,usunąć ogonki ,gotować 2 - minuty we wrzącej wodzie bez przykrycia ,odcedzić.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać szpinak.Mieszać aż zgęstnieje.
  4. Wlać śmietankę ,maggi i nadał podgrzewać mieszając.
  5. Gdy zacznie wrzeć dodać parmezan,czosnek przeciśnięty przez praskę .
  6. Wymieszać.Gdy połowa płynu odparuje ,zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową .
  7. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem ,wyłożyć szpinakiem ,na wierzchu ułożyć kawałki łososia i na każdym położyć wiórka masła.
  8. Zapiekać 20- 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C.
  9. Podawać z ugotowanymi ziemniakami .

Ostatnio na forum

Gry na prezenty
interrenata1579 | 2014-11-21 10:06:34

oo, swietny pomysl, zeby kupic gry rodzinne albo dla kilku graczy. u mnie ten pomysl sprawdzil sie...

Gry na prezenty
Walter2144 | 2014-11-20 14:25:47

Cześć! Bardzo blisko są już święta :) Co roku bardzo się denerwuję, że dzieci zaraz po...

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
bartekrozdartek | 2014-11-19 22:51:46

bigosu babci. zawsze jest tak kwaśny że nie idzie tego jeść. poza tym galareta i sushu. jak mam...

Jak długo trzymacie choinke?
bartekrozdartek | 2014-11-19 22:43:22

zazwyczaj aż zacznie się sypać. w mieszkaniu zawsze ciepło więc zazwyczaj tuż po nowym roku...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników