Łosoś zapiekany na szpinaku

Łosoś zapiekany na szpinaku

Potrawa bardzo łatwa do wykonania .Wyśmienite danie dla wegetarian i nie tylko.

1 godzina 35 minut

Gotuje: gosia Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 7

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • łosoś 60 dag
  • cytryna 1 szt.
  • świeży szpinak 50 dag
  • śmietanka 22 - 30 % kremówka 150 ml
  • czosnek 3 szt.
  • przyprawa maggi 2 łyżka
  • ser parmezan 1 łyżka
  • masło ekstra 5 dag
  • sól biała 3 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Łososia umyć,osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Na godzinę wstawić do lodówki .
  2. Szpinak przebrać ,usunąć ogonki ,gotować 2 - minuty we wrzącej wodzie bez przykrycia ,odcedzić.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać szpinak.Mieszać aż zgęstnieje.
  4. Wlać śmietankę ,maggi i nadał podgrzewać mieszając.
  5. Gdy zacznie wrzeć dodać parmezan,czosnek przeciśnięty przez praskę .
  6. Wymieszać.Gdy połowa płynu odparuje ,zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową .
  7. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem ,wyłożyć szpinakiem ,na wierzchu ułożyć kawałki łososia i na każdym położyć wiórka masła.
  8. Zapiekać 20- 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C.
  9. Podawać z ugotowanymi ziemniakami .

Ostatnio na forum

Napój orzeźwiający
ewelka13 | 2014-07-23 00:38:42

Kompot z rabarbaru http://smacznepotrawy.com/napoje/kompot-z-rabarbaru-2/

Chłodnik
ewelka13 | 2014-07-23 00:36:12

Zupa wiśniowa z...

Placki ziemniaczane!
ewelka13 | 2014-07-23 00:33:30

Placki ziemniaczane http://smacznepotrawy.com/przepisy/obiady/placki-ziemniaczane/

Faszerowane warzywa
ewelka13 | 2014-07-23 00:31:07

greckie papryki...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników