Lukier gotowany

IMGP0196.JPG
więcej zdjęć

Lukier jest bielusieńki, doskonale się nim pokrywa wszelkie bułeczki, ciasta i ciasteczka. Do jego wykonania nie potrzeba cukru pudru. Recepturę wyszukałam w starej księdze kucharskiej:)

40 minut średni

Gotuje: ilka86 Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • cukier 30 dag
  • woda 1 szklanka
    niepełna
  • ocet 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier wsypać do garnuszka, zalać gorącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając ciągle, aby syrop się nie przypalił.
  2. Kiedy kropla będzie ciągnąć się w nić, wlać wtedy ocet. Zagotować, lekko ostudzić i wylać do makutry.
  3. Następnie utrzeć za pomocą pałki w makutrze, aż lukier zrobi się lśniący, gęsty i biały.
  4. Jeśli jest za rzadki, wówczas należy jeszcze odparować syrop, a jeśli za gęsty, dolać kilka kropel gorącej wody lub soku z cytryny. Konsystencja ma przypominać jogurt.

Ostatnio na forum

Studenckie oszczędzania
beverlee89 | 2014-09-16 17:39:00

ja wcześniej miałam konto studenckie, dopóki nie postanowili wprowadzić opłat za jego...

Placki ziemniaczane!
beverlee89 | 2014-09-16 17:36:44

uwielbiam placki ziemniaczane:) mogłabym je jeść tonami i oczywiście najlepsze robi moja...

Co na poprawę humoru?
beverlee89 | 2014-09-16 17:34:22

chipsy sa dobre ale dla mnie na poprawę humoru jest najlepszy jakiś film komediowy, gorąca...

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
Florettavip76 | 2014-09-15 22:40:37

LatinaKrk2671: To jest tylko kwestia zorganizowania sobie czasu im człowiek ma więcej...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników