Lukier gotowany

IMGP0196.JPG
więcej zdjęć

Lukier jest bielusieńki, doskonale się nim pokrywa wszelkie bułeczki, ciasta i ciasteczka. Do jego wykonania nie potrzeba cukru pudru. Recepturę wyszukałam w starej księdze kucharskiej:)

40 minut średni

Gotuje: ilka86 Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • cukier 30 dag
  • woda 1 szklanka
    niepełna
  • ocet 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier wsypać do garnuszka, zalać gorącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając ciągle, aby syrop się nie przypalił.
  2. Kiedy kropla będzie ciągnąć się w nić, wlać wtedy ocet. Zagotować, lekko ostudzić i wylać do makutry.
  3. Następnie utrzeć za pomocą pałki w makutrze, aż lukier zrobi się lśniący, gęsty i biały.
  4. Jeśli jest za rzadki, wówczas należy jeszcze odparować syrop, a jeśli za gęsty, dolać kilka kropel gorącej wody lub soku z cytryny. Konsystencja ma przypominać jogurt.

Ostatnio na forum

Dodawać olej do gotowania makaronu czy nie?
MonaKrk1181 | 2014-07-20 23:44:56

extraarianne78: Po ugotowaniu makaron przelewa się zimną wodą i problemu ze sklejaniem nie ma,...

Czy lubimy czytać książki
MonaKrk1181 | 2014-07-20 23:43:29

Ja trafiłam jakiś czas temu na ksiazki Agnieszki Lingas Łoniewskiej i jestem nimi zachwycona...

Co na poprawę humoru?
MonaKrk1181 | 2014-07-20 23:41:42

A mi humor poprawia tylko i wyłącznie coś słodkiego, zawsze w torebce mam jakiegoś batonika...

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
MonaKrk1181 | 2014-07-20 23:39:51

Ja przyznaje że kiedy studiowałam miałam zdecydowanie lepiej rozdysponowany czas ... uczyłam...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników