Lukier gotowany

IMGP0196.JPG
więcej zdjęć

Lukier jest bielusieńki, doskonale się nim pokrywa wszelkie bułeczki, ciasta i ciasteczka. Do jego wykonania nie potrzeba cukru pudru. Recepturę wyszukałam w starej księdze kucharskiej:)

40 minut średni

Gotuje: ilka86 Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • cukier 30 dag
  • woda 1 szklanka
    niepełna
  • ocet 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier wsypać do garnuszka, zalać gorącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając ciągle, aby syrop się nie przypalił.
  2. Kiedy kropla będzie ciągnąć się w nić, wlać wtedy ocet. Zagotować, lekko ostudzić i wylać do makutry.
  3. Następnie utrzeć za pomocą pałki w makutrze, aż lukier zrobi się lśniący, gęsty i biały.
  4. Jeśli jest za rzadki, wówczas należy jeszcze odparować syrop, a jeśli za gęsty, dolać kilka kropel gorącej wody lub soku z cytryny. Konsystencja ma przypominać jogurt.

Ostatnio na forum

Jak skutecznie dbać o skórę?
EENOCH1341 | 2014-10-22 11:20:41

Taki kombajn to bardzo fany pomysł, jednak to urządzenie specjalistyczne, którego obsługi...

Jak skutecznie dbać o skórę?
INEDA1250 | 2014-10-21 23:27:15

Kombajn kosmetyczny kojarzy mi się z profesjonalnym salonem kosmetycznym, nie prywatnym zakupem....

Podręczniki szkolne
NajLayla78 | 2014-10-21 14:43:46

Jesli chodzi o podreczniki, to najpierw moje dziecko rozeznaje się ile ksiazek moze odkupic od...

Własna restauracja - moje początki :)
NajLayla78 | 2014-10-21 14:40:42

Sama nie mialam nigdy potrzeby zaznajamiac sie w temacie, ale slyszalam co nieco dobrego o...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników