Lukier gotowany

IMGP0196.JPG
więcej zdjęć

Lukier jest bielusieńki, doskonale się nim pokrywa wszelkie bułeczki, ciasta i ciasteczka. Do jego wykonania nie potrzeba cukru pudru. Recepturę wyszukałam w starej księdze kucharskiej:)

40 minut średni

Gotuje: ilka86 Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • cukier 30 dag
  • woda 1 szklanka
    niepełna
  • ocet 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier wsypać do garnuszka, zalać gorącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając ciągle, aby syrop się nie przypalił.
  2. Kiedy kropla będzie ciągnąć się w nić, wlać wtedy ocet. Zagotować, lekko ostudzić i wylać do makutry.
  3. Następnie utrzeć za pomocą pałki w makutrze, aż lukier zrobi się lśniący, gęsty i biały.
  4. Jeśli jest za rzadki, wówczas należy jeszcze odparować syrop, a jeśli za gęsty, dolać kilka kropel gorącej wody lub soku z cytryny. Konsystencja ma przypominać jogurt.

Ostatnio na forum

Ozdobienie ściany
kimberyqwe2051 | 2014-09-30 10:01:53

Takie naklejki powinny znajdować się w każdym sklepie, w którym mają farby. Ja tak kupiłam. I...

Kształty makaronów
bridgetjones | 2014-09-29 16:23:51

Nie próbowałam jeszcze nigdy tego ryżu. Chciałabym także w końcu spróbować canneloni,...

Koktajle owocowe
bridgetjones | 2014-09-29 16:23:02

Mój najnowszy 'wynalazek' to koktajl z nektarynek oraz owocu mango - całkiem smaczny, ale nie...

Napój orzeźwiający
bridgetjones | 2014-09-29 16:22:09

EENOCH1341: bridgetjones: Zazwyczaj przygotowuję wodę z cytryną, świeżą miętą oraz...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników