Lukier gotowany

IMGP0196.JPG
więcej zdjęć

Lukier jest bielusieńki, doskonale się nim pokrywa wszelkie bułeczki, ciasta i ciasteczka. Do jego wykonania nie potrzeba cukru pudru. Recepturę wyszukałam w starej księdze kucharskiej:)

40 minut średni

Gotuje: ilka86 Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • cukier 30 dag
  • woda 1 szklanka
    niepełna
  • ocet 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier wsypać do garnuszka, zalać gorącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając ciągle, aby syrop się nie przypalił.
  2. Kiedy kropla będzie ciągnąć się w nić, wlać wtedy ocet. Zagotować, lekko ostudzić i wylać do makutry.
  3. Następnie utrzeć za pomocą pałki w makutrze, aż lukier zrobi się lśniący, gęsty i biały.
  4. Jeśli jest za rzadki, wówczas należy jeszcze odparować syrop, a jeśli za gęsty, dolać kilka kropel gorącej wody lub soku z cytryny. Konsystencja ma przypominać jogurt.

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
bestsewer77 | 2014-11-25 22:18:33

Jeśli chodzi o podręczniki, zwrócę uwagę jeszcze (mimo że rok szkolny już dawno się...

Woda mineralna
bestsewer77 | 2014-11-25 22:15:52

Nie można popadać w paranoję. Woda nie musi być mineralizowana w określonych proporcjach itd.,...

Domowe soki owocowe bez cukru
bestsewer77 | 2014-11-25 22:13:18

Ja szczerze mówiąc bardzo lubię naturalne soki, według mnie najlepsze są te z jabłka lub...

Chłodnik
Horaccy | 2014-11-25 20:43:45

Chłodnik gruszkowy z awokado i miętą - SKŁADNIKI: 1 kg słodkich i dojrzałych gruszek 0,4 l...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników