Majonez domowy - czyli jak zrobić majonez

Majonez domowy - czyli jak zrobić majonez

Majonez zawsze kupujemy w sklepie w słoiczku. A co zrobić kiedy nie ma go w lodówce a potrzebujemy do potrawy??? Oto przepis na domowy majonez...

15 minut łatwy

Gotuje: Pscoleczka Uwielbia: 0 osób

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 2 (podstawowa ilość: 2)

  • olej 0.5 szklanka
  • musztarda 1 łyżka
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • sól 1 szczypta
  • sok z cytryny 0.5 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Jajka zalać gorącą woda(sparzyć), następnie oddzielić biała od żółtek.
  2. Żółtka wraz z musztardą dokładnie wymieszać. Jak powstanie jednolita masa dodawać olej. Ilość oleju jest uzależniona od tego, jaki gęsty chcemy mieć majonez.
  3. Skropić masę sokiem z cytryny.
  4. Posolić do smaku i gotowe!

Ostatnio na forum

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
Florettavip76 | 2014-09-15 22:40:37

LatinaKrk2671: To jest tylko kwestia zorganizowania sobie czasu im człowiek ma więcej...

Czy lubimy czytać książki
Florettavip76 | 2014-09-15 22:37:28

Jeżeli lubisz książki Katarzyny Michalak to na pewno spodobają Ci się też książki Agnieszki...

Faszerowane warzywa
Mrmilan83 | 2014-09-15 22:33:56

Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym razem. Ale...

Faszerowane warzywa
Florettavip76 | 2014-09-15 22:33:30

Ja najczęściej robię faszerowane papryki albo pieczarki, papryki zazwyczaj faszeruję mięsem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników