Makaron z szynką


Ten przepis już bardzo dawno dostałam od przyjaciółki. Szybki, smaczny obiad bardzo polecam :)

1 godzina

Gotuje: majka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 2

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • makaron Lubella 50 dag
  • margaryna 10 dag
  • szynka surowa 25 dag
  • pieczarki 30 dag
  • mąka pszenna Lubella 1 łyżka
  • mleko 500 ml
  • śmietanka 250 ml
  • nać pietruszki 3 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • parmezan tarty 5 dag
  • przyprawa typu vegeta 1 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Makaron ugotować.
  2. W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć szynkę pokrojoną w paski, dodać pokrojone pieczarki dusić około 10 minut.
  3. Podduszone pieczarki z szynką posypać mąką i vegetą.
  4. Zalać mlekiem i wszystko razem zagotować.
  5. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.
  6. Wlać śmietankę i trochę parmezanu i dokładnie wymieszać.
  7. Ugotowany makaron odcedzić, opłukać podzielić na porcje, każdą porcję posypać startym parmezanem, polać przygotowanym sosem.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników