Makówki


Tradycyjny przepis na deser we wigilję.Wyniosłam go z domu i do dzisiaj go robię.

1 dzień 20 minut

Gotuje: danuska Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 2

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • mak mielony 25 dag
  • bułka czerstwa 3 szt.
  • mleko 1 l
  • cukier 4 łyżka
  • miód 2 łyżka
  • olejek migdałowy 1 szt.
  • masło extra 3 łyżka
  • kakao 2 łyżka
  • rodzynki suszone 4 łyżka
  • migdały 4 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Wszystkie składniki dajemy do garnka i zagotowujemy.Ewentualnie dosłodzić. Bułki pokroić na kromki.W salaterce układać warstwami:kromki bułki zalać makiem.
  2. Czynność tą powtarzać tak aby na wierzchu był mak.Odstawić do ostygnięcia. Podawać dobrze oziębione.Najlepsze są następnego dnia.

2010-10-19 09:24:23
Moja siostra mieszka na śląsku i dlatego makówka pojawiła się na naszym stole wigilijnym....ale my dodajemy zamiast bułki to chałkę,jest delikatniejsza i słodsza...

Ostatnio na forum

Jak skutecznie dbać o skórę?
INEDA1250 | 2014-10-21 23:27:15

Kombajn kosmetyczny kojarzy mi się z profesjonalnym salonem kosmetycznym, nie prywatnym zakupem....

Podręczniki szkolne
NajLayla78 | 2014-10-21 14:43:46

Jesli chodzi o podreczniki, to najpierw moje dziecko rozeznaje się ile ksiazek moze odkupic od...

Własna restauracja - moje początki :)
NajLayla78 | 2014-10-21 14:40:42

Sama nie mialam nigdy potrzeby zaznajamiac sie w temacie, ale slyszalam co nieco dobrego o...

Jak długo trzymacie choinke?
NajLayla78 | 2014-10-21 14:35:15

Ja od jakiegos czasu przerzuciłam sie na zywe drzewko. Poki sie nie zaczyna obsypywac, trzymam...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników