Marcepan

Marcepan

Przepis jest z bardzo starej książki kucharskiej.Sprawdzony wielokrotnie gdy marcepana w sklepie nie można było dostać.

20 minut

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • migdały 30 dag
  • cukier puder 30 dag
  • winiak 50 g
  • sok z cytryny 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier puder i zmielone migdały połączyć z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać do momentu aż masa się połączy.Kiedyś to się robiło za pomocą pałki drewnianej ale myślę ze mikserem na wolnych obrotach też nie będzie problemu:)
  2. przełożyć do rondla i podgrzewać(nie gotować) aż masa zacznie odstawać od dna.
  3. zdjąć z ognia i lekko ciepłą masę formować w wałek,zawinąć w zwilżoną ściereczkę i odstawić na jeden dzień.
  4. można polać czekoladą.

Ostatnio na forum

Jakie felgi do samochodu???
ULTRAMILENA79 | 2015-01-26 15:28:09

Witam wszystkich :) Bardzo potrzebuję pomocy w sprawie samochodu. Kilka lat temu kupiłam używany...

Gotowanie makaronu w zupie
solverekk | 2015-01-25 01:12:10

Nie. Zawsze robię to po bożemu, że tak powie m :) boję się, że makaron może w ten sposób...

makaron, makaron - ale który najlepszy
solverekk | 2015-01-25 01:09:49

Nie znam Barilli. A do Malmy mam sentyment - te reklamy z Sophią Loren... Szkoda, że potem...

Makaron w kolorze czerwonym
solverekk | 2015-01-25 01:09:04

Pierwszy raz czytam o tylu powiązaniach kolorów ze smakiem. Ale muszę się zgodzić piękna...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników