Marcepan

Marcepan

Przepis jest z bardzo starej książki kucharskiej.Sprawdzony wielokrotnie gdy marcepana w sklepie nie można było dostać.

20 minut

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • migdały 30 dag
  • cukier puder 30 dag
  • winiak 50 g
  • sok z cytryny 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier puder i zmielone migdały połączyć z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać do momentu aż masa się połączy.Kiedyś to się robiło za pomocą pałki drewnianej ale myślę ze mikserem na wolnych obrotach też nie będzie problemu:)
  2. przełożyć do rondla i podgrzewać(nie gotować) aż masa zacznie odstawać od dna.
  3. zdjąć z ognia i lekko ciepłą masę formować w wałek,zawinąć w zwilżoną ściereczkę i odstawić na jeden dzień.
  4. można polać czekoladą.

Ostatnio na forum

Szkolenia
Brunon73 | 2014-08-23 16:46:54

Ja proponuję odwiedzić stronkę inwestycjawkadry.pl sam znalazłem tam szkolenie komputerowe na...

Ocieplanie domu
DelenaWro1541 | 2014-08-23 16:45:34

My też polecamy granulat z wełny mineralnej. Przede wszystkim nie tak drogo jak pianka...

Gdzie dobrze zjeść w moim mieście ?
sylwia4012 | 2014-08-22 20:05:50

W Krakowie jadłam kilka razy w restauracji Novotelu...

Napój orzeźwiający
THEDOUGLAS81 | 2014-08-22 17:30:00

A ja polecam taki tam japoński wynalazek do koktajli i napojów orzeźwiających, a mianowicie......

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników