Marcepan

Marcepan

Przepis jest z bardzo starej książki kucharskiej.Sprawdzony wielokrotnie gdy marcepana w sklepie nie można było dostać.

20 minut

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • migdały 30 dag
  • cukier puder 30 dag
  • winiak 50 g
  • sok z cytryny 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier puder i zmielone migdały połączyć z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać do momentu aż masa się połączy.Kiedyś to się robiło za pomocą pałki drewnianej ale myślę ze mikserem na wolnych obrotach też nie będzie problemu:)
  2. przełożyć do rondla i podgrzewać(nie gotować) aż masa zacznie odstawać od dna.
  3. zdjąć z ognia i lekko ciepłą masę formować w wałek,zawinąć w zwilżoną ściereczkę i odstawić na jeden dzień.
  4. można polać czekoladą.

Ostatnio na forum

e-papierosy
Brunon73 | 2014-07-31 09:31:16

W moim mniemaniu e-papierosy to takie zabawki dla dzieciarni. Wystarczy przejść się obok...

Studenckie oszczędzania
Brunon73 | 2014-07-31 09:27:18

bridgetjones: Wydaję mi się, że obecnie jest tyle dobry oferty na konta osobiste bez opłat,...

Napój orzeźwiający
Brunon73 | 2014-07-31 09:01:42

mariola85: A ja proponuję zmiksowane owoce z lodem (...) Zgadzam się z Mariolcią - można...

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
Brunon73 | 2014-07-31 08:53:42

THEBERRY1250: To prawda studenci są bardzo wykorzystywanie przez pracodawców Dlatego nie...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników