Marcepan

Marcepan

Przepis jest z bardzo starej książki kucharskiej.Sprawdzony wielokrotnie gdy marcepana w sklepie nie można było dostać.

20 minut

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • migdały 30 dag
  • cukier puder 30 dag
  • winiak 50 g
  • sok z cytryny 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukier puder i zmielone migdały połączyć z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać do momentu aż masa się połączy.Kiedyś to się robiło za pomocą pałki drewnianej ale myślę ze mikserem na wolnych obrotach też nie będzie problemu:)
  2. przełożyć do rondla i podgrzewać(nie gotować) aż masa zacznie odstawać od dna.
  3. zdjąć z ognia i lekko ciepłą masę formować w wałek,zawinąć w zwilżoną ściereczkę i odstawić na jeden dzień.
  4. można polać czekoladą.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
Marcelka1814 | 2015-04-02 00:10:26

Sushi nie jadłam, ale mam na nie bardzo dużą ochotę. Ryby bardzo lubię. Ostatnio jadłam...

Placki ziemniaczane!
Marcelka1814 | 2015-04-02 00:08:15

placki z sosem Składniki: 300 gramów pieczarek średnia cebula pieprz jedna bulionetka...

Gofry
Marcelka1814 | 2015-04-02 00:06:08

wytrawne gofry Składniki: gofry: - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1/3 szklanki...

Koktajle owocowe
Marcelka1814 | 2015-04-02 00:03:43

koktajl z kiwi SKŁADNIKI (1 porcja) 1 banan 1 kiwi kawalek ananasa (mniej więcej...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników