{{ state.title }} {{ state.desc }}

Miodownik

Miodownik
do 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

świetne ciasto palce lizać świetne na święta lub inne okazje

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Ciasto:

2

wysypać mąkę na stolnice. Wbić całe jaja, posiekaną margarynę, cukier, miód, proszek i sode. Zagnieść dość szybko ciasto. Do miodownika najlepszy jest miód sztuczny. Ciasto nie bedzie się wtedy rozpadać podczas przenoszenia na blachę. Upiec z ciasta trzy jednakowe placki. Piec w ok 150 stopniach pilnujac, bo ciasto miodowe ma tendencje do tego że się spala dość szybko.

3

masa:

4

zagotować mleko z cukrem waniliowym razem z kroplą aromatu. Na gorące mleko wsypywać kasze. Ja to robię zawsze na oko, bo kasza musi być bardzo gesta. Tak gesta, że aż cieżko mieszać ją łyżka. Gdy jest już gotowa, odstawić ją do wystygnięcia. W misce utrzeć margarynę z cukrem. Można cukru dodać więcej wg uznania. Gdy margaryna osiągnie puszystą konsystencję, a cukru nie bedzie czuć, nadal miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy.

5

placki przekladamy gotową masa, a wierzch ciasta zalewamy polewa posypujemy orzechami włoskimi.

6

ciasto najlepiej robić dzień wcześniej, gdyż placki musza zmiknąć pod wpływem masy.

7

polewa:

8

rozpuścić margarynę dodać cukier kakao, a jeśli wyjdzie za gęsta dolać troszkę wody

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.