Miodownik

Miodownik

świetne ciasto palce lizać świetne na święta lub inne okazje

1 godzina 30 minut

Gotuje: julias Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 5

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • Ciasto 1 szt.
  • mąka Lubella 0.75 kg
  • margaryna 150 g
  • cukier 1.5 szklanka
  • jaja 3 szt.
  • miód 3 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 2 łyżeczka
  • Masa 1 szt.
  • mleko 0.5 l
  • kasza manna Lubella 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • aromat migdałowy 1 szt.
  • cukier 0.5 szklanka
  • margaryna 1 szt.
  • Polewa 1 szt.
  • margaryna 0.5 szt.
  • cukier 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • woda 1 łyżka
  • orzechy włoskie 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Ciasto:
  2. wysypać mąkę na stolnice. Wbić całe jaja, posiekaną margarynę, cukier, miód, proszek i sode. Zagnieść dość szybko ciasto. Do miodownika najlepszy jest miód sztuczny. Ciasto nie bedzie się wtedy rozpadać podczas przenoszenia na blachę. Upiec z ciasta trzy jednakowe placki. Piec w ok 150 stopniach pilnujac, bo ciasto miodowe ma tendencje do tego że się spala dość szybko.
  3. masa:
  4. zagotować mleko z cukrem waniliowym razem z kroplą aromatu. Na gorące mleko wsypywać kasze. Ja to robię zawsze na oko, bo kasza musi być bardzo gesta. Tak gesta, że aż cieżko mieszać ją łyżka. Gdy jest już gotowa, odstawić ją do wystygnięcia. W misce utrzeć margarynę z cukrem. Można cukru dodać więcej wg uznania. Gdy margaryna osiągnie puszystą konsystencję, a cukru nie bedzie czuć, nadal miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy.
  5. placki przekladamy gotową masa, a wierzch ciasta zalewamy polewa posypujemy orzechami włoskimi.
  6. ciasto najlepiej robić dzień wcześniej, gdyż placki musza zmiknąć pod wpływem masy.
  7. polewa:
  8. rozpuścić margarynę dodać cukier kakao, a jeśli wyjdzie za gęsta dolać troszkę wody

Ostatnio na forum

Koktajle owocowe
MrProtazy1844 | 2014-08-29 01:38:02

sorbet z dużą ilością mięty jest zawsze u mnie obowiązkowym punktem każdej imprezy czy...

Placki ziemniaczane!
UltraReena1359 | 2014-08-28 23:29:38

INEDA1250: Ja jestem chyba nudna w jedzeniu placków, bo z jogurtem naturalnym. Wyjątkiem jest...

Szkolenia
sylwia4012 | 2014-08-27 19:56:05

Byłam ostatnio na szkoleniu sprzedażowym w kieleckim Ibisie...

Placki ziemniaczane!
INEDA1250 | 2014-08-26 23:56:43

Ja jestem chyba nudna w jedzeniu placków, bo z jogurtem naturalnym. Wyjątkiem jest zima, gdy...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników