Młoda botwinka

Młoda botwinka (1).jpg

Typowo wiosenna zupka.

1 godzina łatwy

Gotuje: justynak223 Uwielbia: 1 osoba

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 2

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 5 (podstawowa ilość: 5)

  • botwina 1/2 kg
    młoda
  • sól, pieprz 1 szczypta
  • pieprz ziarnisty 5 szt.
  • kostka rosołowa drobiowa 1 szt.
  • ocet 2 łyżka
  • przyprawa typu vegeta 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 2 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • mleko 1/4 szklanka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Liście buraka myjemy i drobno kroimy.
  2. Zalewamy ok. 1l wody.
  3. Dodajemy pozostałe składniki oprócz octu i mleka.
  4. Gdy botwinka będzie miękka dodajemy ocet i gotujemy około 10 min.
  5. Po tym czasie wlewamy mleko i jeszcze chwilkę gotujemy.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników