Muszelki duże nadziewane łososiem

Muszelki duże nadziewane łososiem

Potrawa ta jest nieco czasochłonna, nadaje się na jakieś uroczyste okazje lub wyjątkowe spotkania, np.kolacja dla dwojga lub przyjęcie dla znajomych. Poświęcając nieco czasu przyrządzaniu tego dania z pewnością zaskoczysz swoich znajomych.

55 minut

Gotuje: Lucy Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • makaron Lubella muszelki 250 g
  • świeżego łososia 300 g
  • pomidor świeży 3 szt.
  • białe wytrawne wino 0.5 szklanka
  • kremówka 0.6 szklanka
  • parmezan 100 g
  • czosnek 3 szt.
  • szafran 1 szczypta
  • mąka Lubella 2 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 4 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • sos pomidorowy 200 ml
  • pieprz 3 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Szafran zaparzamy podgrzanym winem, mieszamy z masłem. Łososia kroimy w kostkę 1 x 1 cm, oprószamy mąką, podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie, dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu kilka minut.
  2. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy, ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak, osączamy, układamy na warstwie sosu, nadziewamy przygotowanym farszem, posypujemy parmezanem.
  3. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220°C (najlepiej stawiamynaczynie na górnej półce i włączamy grill) do chwili, aż ser się rozpuści ( nie dłużej niż 5 min).

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników