Ocet jabłkowy

Ocet jablkowy

Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce.

40 minut łatwy

Gotuje: iza8891 Uwielbia: 0 osób

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • jabłka 1 kg
  • cukier 20 dag
  • drożdże 1 dag

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Jabłka 40 myjemy, kroimy na kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi), przepuszczamy przez sokowirówkę. Miazgę wkładamy do kamiennego garnka lub słoja, zalewamy litrem przegotowanej, wystudzonej wody.
  2. Dodajemy 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, dodajemy również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni (kilka razy dziennie mieszamy zawartość słoja).
  3. Po tym czasie filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy ponownie 10 dag cukru i odstawiamy na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.

Ostatnio na forum

Szukam dobrego tłumacza! Pomocy
laidback | 2015-03-28 23:19:25

Hej. Jestem w kropce. Potrzebuję tłumaczenia kilku dokumentów z języka angielskiego na polski....

ziemniaczane przekąski
jawamil | 2015-03-28 17:24:34

ziemniaki z serem Składniki 4 duuuże ziemniaki 2 opakowania twarożku wiejskiego (tego w...

Lubicie sushi?
jawamil | 2015-03-28 17:22:25

a ja właśnie jadłam pierwszy raz sushi .. nie smakuje mi po prostu i jak na mój gust strasznie...

Lubicie sushi?
mietkabrzedk | 2015-03-27 16:47:45

Bardzo lubie sushi często nie chodzę do sushi bar czy coś w tą deseń, ale chodzę raz albo dwa...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników