Ocet jabłkowy

Ocet jablkowy

Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce.

40 minut łatwy

Gotuje: iza8891 Uwielbia: 0 osób

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • jabłka 1 kg
  • cukier 20 dag
  • drożdże 1 dag

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Jabłka 40 myjemy, kroimy na kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi), przepuszczamy przez sokowirówkę. Miazgę wkładamy do kamiennego garnka lub słoja, zalewamy litrem przegotowanej, wystudzonej wody.
  2. Dodajemy 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, dodajemy również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni (kilka razy dziennie mieszamy zawartość słoja).
  3. Po tym czasie filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy ponownie 10 dag cukru i odstawiamy na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.

Ostatnio na forum

Warsztaty dla kucharzy
Evaleri85 | 2014-12-22 21:27:45

Zgłosiłam moją restaurację do konkursu, w którym można było wygrać szkolenie z zakresu...

Kosmetyki na święta
ANASTAZYXXX95 | 2014-12-22 17:42:26

kupiłem w ubiegłym roku dziewczynie takie kosmetyki o zapachu czekolady była zachwycona...

Przesądy w kuchni
EcoVannesa2749 | 2014-12-22 15:30:42

I majonezu! Majonezu też nie wolno bo nie wyjdzie i w ogóle siedem nieszczęść z tego będzie!...

Danie Królewny Śnieżki czyli coś co uwielbiają moje dzieci
EcoVannesa2749 | 2014-12-22 15:28:38

Moje dzieciaki przepadają za plackami ziemniaczanymi. Koniecznie na słono, za słodkimi jakoś...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników