{{ state.title }} {{ state.desc }}

Pączki domowe

Pączki domowe
do 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Pączki mają piękny wygląd i smak. Są naprawdę wyśmienite zarówno na tłusty czwartek, jak i na dni bez większej okazji...

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier puder, żółtka, letnią śmietankę, sól i skórkę z cytryny. Składniki mieszamy i sypiemy przez sito wygrzaną mąkę. Wyrabiamy ciasto aż jego konsystencja będzie jednolita. Następnie wlewamy ciepły tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i sprężyste (ciasto powinno być luźne). Gotowe wstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy na lekko oprószonej mąką dłoni, formujemy zgrabny, cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy stroną zlepioną na posypanej mąką stolnicy.

2

Gdy pączki zaczynają powoli rosnąć, kładziemy je na rozgrzany smalec i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wykładamy łyżką cedzakowa na warstwę ligniny, gdy spłynie z nich nadmiar tłuszczu, posypujemy obficie cukrem pudrem i kładziemy na paterze.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.