Pączki domowe


Pączki mają piękny wygląd i smak. Są naprawdę wyśmienite zarówno na tłusty czwartek, jak i na dni bez większej okazji...

2 godziny 30 minut

Gotuje: missciast1 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 22 (podstawowa ilość: 22)

  • mąka tortowa Lubella 3 szklanka
  • żółtko 3 szt.
  • cukier puder 3 łyżka
  • masło 0.3 kostka
  • mleko 1.3 szklanka
  • śmietana 3 łyżka
  • drożdże 4 dag
  • sól 1 szczypta
  • cytryna 1 szt.
  • smalcu 1 kg
  • powidło 1 szt.
  • Cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym 15 g

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier puder, żółtka, letnią śmietankę, sól i skórkę z cytryny. Składniki mieszamy i sypiemy przez sito wygrzaną mąkę. Wyrabiamy ciasto aż jego konsystencja będzie jednolita. Następnie wlewamy ciepły tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i sprężyste (ciasto powinno być luźne). Gotowe wstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy na lekko oprószonej mąką dłoni, formujemy zgrabny, cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy stroną zlepioną na posypanej mąką stolnicy.
  2. Gdy pączki zaczynają powoli rosnąć, kładziemy je na rozgrzany smalec i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wykładamy łyżką cedzakowa na warstwę ligniny, gdy spłynie z nich nadmiar tłuszczu, posypujemy obficie cukrem pudrem i kładziemy na paterze.

Ostatnio na forum

Meble drewniane do salonu
grajek82 | 2014-09-17 18:28:06

Też jestem zdania, że drewniane meble jednak wychodzą stosunkowo drogo - to się kupuje już...

Faszerowane warzywa
EHarasym85 | 2014-09-17 09:33:31

Mrmilan83: Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym...

Czy lubimy czytać książki
EHarasym85 | 2014-09-17 09:32:43

To prawda obie autorki są dla mnie mistrzyniami książek dla kobiet... a jeżeli chodzi o...

Placki ziemniaczane!
EHarasym85 | 2014-09-17 09:30:34

A ja często ścieram do placków jeszcze dwie marchewki wtedy mają jeszcze lepszy smak i...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników