Parzaki

Parzaki

Parzaki to przepyszne bułeczki robione na parze. najlepiej smakuja polane śmietaną i posypane cukrem! nikt im się nie oprze!

42 minut

Gotuje: batarejka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • mąka Lubella 40 dag
  • drożdże 2 dag
  • jajko 2 szt.
  • masło 5 dag
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 5 dag
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Mąkę zalać ciepłym mlekiem
  2. Dodać rozczyn z drożdży, szczyptę soli
  3. Wymieszać
  4. Gdy ciasto urosnie dodać jajka utarte z cukrem
  5. Wyrabiać, aż do ukazania się pęcherzyków
  6. Wlać stopiony i schłodzony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać
  7. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  8. Rozwałkować ciasto na ok. 2 cm i wykrawać szklanką krążki
  9. Zostawić je na 5 minut aż wyrosną
  10. Gotować na parze ok. 2 minuty

2012-07-22 18:06:58
ja bym dłużej gotował bo mi wyszło ciasto surowe w środku

Ostatnio na forum

Ulubiona zupa
gabriel101 | 2015-03-06 00:05:45

zupa kapusciana Składniki na 4 porcje: 1 nieduża główka młodej kapusty (w oryginale...

ziemniaczane przekąski
gabriel101 | 2015-03-06 00:03:32

Kuleczki ziemniaczane Kuleczki ziemniaczane filonek Dodane przez: filonek Czas przygotowania:...

Lubicie sushi?
koperek25 | 2015-03-04 18:36:40

Ja nie przepadałem za tą potrawą bo uważałem ją za mdłą, ale zmieniłem swój pogląd na...

Żywa czy sztuczna choinka- Wasze preferencje
justynka86 | 2015-03-04 10:41:58

Wiem, że już po świętach, ale w moim domu żywe choinki były od zawsze ze względu na...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników