Parzaki

Parzaki

Parzaki to przepyszne bułeczki robione na parze. najlepiej smakuja polane śmietaną i posypane cukrem! nikt im się nie oprze!

42 minut

Gotuje: batarejka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • mąka Lubella 40 dag
  • drożdże 2 dag
  • jajko 2 szt.
  • masło 5 dag
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 5 dag
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Mąkę zalać ciepłym mlekiem
  2. Dodać rozczyn z drożdży, szczyptę soli
  3. Wymieszać
  4. Gdy ciasto urosnie dodać jajka utarte z cukrem
  5. Wyrabiać, aż do ukazania się pęcherzyków
  6. Wlać stopiony i schłodzony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać
  7. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  8. Rozwałkować ciasto na ok. 2 cm i wykrawać szklanką krążki
  9. Zostawić je na 5 minut aż wyrosną
  10. Gotować na parze ok. 2 minuty

2012-07-22 18:06:58
ja bym dłużej gotował bo mi wyszło ciasto surowe w środku

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników