Pieczona gęś w jabłkach


Wyjątkowa potrawa na wyjątkową uroczystość.

4 godziny trudny

Gotuje: Ludka Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • gęś 1 szt.
  • jabłka 5 szt.
  • czosnek 5 szt.
  • cebula 1 szt.
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • rodzynki 0.25 szklanka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Dokładnie oczyszczoną gęś myjemy, nacieramy solą wymieszaną z pieprzem, odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, obtaczamy w majeranku. Nadziewamy gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiem i obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulą. Otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
  3. Gęś wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
  4. Po około 30 minutach zdejmujemy pokrywę i pieczemy mięso przez 2 godziny polewając sosem, naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet.
  5. Dzielimy na porcję. Cześć nadzienia miksujemy wraz z powstałym sosem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Sos podajemy w sosjerce.

Ostatnio na forum

Koktajle owocowe
MegaDinah84 | 2014-11-27 22:10:11

Zimowy koktajl owocowy – przepis Składniki: 4 łyżeczki konfitur lub dżemu...

Knedle z owocami
MegaDinah84 | 2014-11-27 22:09:08

knedle z owocami Składniki Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 5 dag...

Chłodnik
denverpl2767 | 2014-11-26 21:53:21

Chłodnik z jabłek - SKŁADNIKI: 1/2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego...

Chłodnik
denverpl2767 | 2014-11-26 21:52:44

Chłodnik jagodowy z kluseczkami ryżowymi - SKŁADNIKI: 20 dag jagód 400 ml jogurtu...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników