Pieczona ligawa wołowa

ligawa1.JPG

Wołowina to zdrowe i chude mięso, które coraz częściej gości u nas na stole. Pieczeń świetnie nadaje się zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.

1 dzień łatwy

Gotuje: Bartek Uwielbia: 0 osób

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • ligawa wołowa 1 kg
  • ocet winny 2-3 łyżka
  • ziele angielskie 4-6 szt.
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • papryka ostra 1-2 szczypta
    mielona
  • pieprz 1-2 szczypta
  • sól 1-2 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Kawałek wołowiny, najlepiej ligawy (odpowiednik schabu wieprzowego) myjemy i osuszamy z wody.
  2. Marynujemy w occie winnym, z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką ostrą, solą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na dobę do lodówki.
  3. Pieczemy około godziny w naczyniu żaroodpornym, początkowo zaczynając od temperatury 220 C po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
  4. Idealnie smakuje z sałatą, ziemniakami z wody lub kaszą.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników