{{ state.title }} {{ state.desc }}

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę
do 1 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Łatwe w przygotowaniu pierniczki, które nieodzownie zapowiadają nadejście świąt. Doskonałe do jedzenia i bardzo efektowne na drzewku.Uuwaga !!! Żeby pierniczki były mięciutkie na święta należy je upiec 2 tyg. wcześniej, ponieważ muszą zmięknąć.

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Mąkę, cukier, sodę i przyprawę wymieszać.

2

Wlać podrumieniony miód.

3

Wbić dwa jaja i zagnieść na jednolite ciasto.

4

Przykryć ścierką i zostawić na 3-4 godziny.

5

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciasteczka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 15 minut w temp 190.

6

Uwaga: jeśli ciasteczka mają zdobić choinkę należy zrobić w nich dziurki przed pieczeniem, a w ostateczności od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Do robienia dziurek świetnie nadają się wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.