Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny przepis na piernik. Ciasto długo utrzymuje świeżość.

25 minut średni

Gotuje: Anulka Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 36

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • mąka pszenna Lubella 4 szklanka
  • cukier 2 szklanka
  • margaryna mleczna 250 g
  • jaja kurze całe 3 szt.
  • powidła śliwkowe 1 szt.
  • kakao 4 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 2 szt.
  • mleko 2 szklanka
  • soda oczyszczona 2 łyżeczka
  • tłuszcz 1 łyżka
  • bułka tarta 1 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
  2. Jajka ubić z cukrem i przyprawa do piernika.
  3. Dodawać stopniowo wszystkie składniki ucierając dokładnie.
  4. Na koniec dodać powidła (najlepiej śliwkowe) lub dżem.
  5. Przygotować formę i przełożyć ciasto.
  6. Piec 60 minut w 180 stopniach C
  7. Z podanych ilości wychodzi duża blacha ciasta. Zawsze robię więcej, gdyż piernik długo jest świeży.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników