Pierniki świąteczne


Pierniki są bardzo mięciutkie. Można je długo przechowywać w pojemnikach. Najlepiej wychodzą w mikołaja :) róbcie je z swoimi pociechami będą miały super zabawę :)))

1 minuta średni

Gotuje: fabienne Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • mąka Lubella 1 kg
  • miód pszczeli 0.5 kg
  • olej 0.25 l
  • jaja kurze całe 4 szt.
  • kakao w proszku 2 łyżka
  • masło 2 łyżka
  • soda oczyszczona 2 łyżka
  • cukier 25 dag
  • przyprawa do piernika 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Miód,kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować, ostudzić.
  2. Po ostudzeniu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następnie z ciasta zrobić kulę zafoliować i wstawić do lodówki na 1 dzień!!! Po dniu wyjąć ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószoną mąką i wyciskać foremkami pierniki.
  3. Upiec w 180 stopniach, ostudzić i polukrować na różne kolory.

2010-10-19 09:24:23
Mam bardzo podobny przepis nie zawiera jedynie sody, ale dzięki miodowi pierniczki na początku są twardawe i jak poleżą parę dni są idealne do jedzenia.Faktycznie można je długo przechowywać w pudełku.

Ostatnio na forum

Napój orzeźwiający
ewelka13 | 2014-07-23 00:38:42

Kompot z rabarbaru http://smacznepotrawy.com/napoje/kompot-z-rabarbaru-2/

Chłodnik
ewelka13 | 2014-07-23 00:36:12

Zupa wiśniowa z...

Placki ziemniaczane!
ewelka13 | 2014-07-23 00:33:30

Placki ziemniaczane http://smacznepotrawy.com/przepisy/obiady/placki-ziemniaczane/

Faszerowane warzywa
ewelka13 | 2014-07-23 00:31:07

greckie papryki...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników