Pizza - ciasto bez drożdży


Pizza to świetna potrawa, która jest prosta i szybka (zwłaszcza kiedy nie "bawimy się" z drożdżami).

30 minut

Gotuje: DorotkaMuszka Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • mąka pszenna Lubella 3 szklanka
  • olej 0.5 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • woda 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżką.
  2. W środku robimy "dziurkę". Powoli wlewamy mleko oraz olej. Mieszamy.
  3. Wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie jednolite. Nie może być suche. Jeśli tak się stanie musimy zwilżyć ręce i ponownie wyrobić.
  4. Ciasto jest elastyczne. Łatwo je rozwałkować. Grubość dowolna.
  5. Gotowy "placek" kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie zrobiła się wielka, a pusta w środku poduszka.
  6. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
  7. Następnie nakładamy na nie dowolne składniki, np. Pomidory, pieczarki, wędlinę oraz ser. Smacznego =]

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników