Placek pijak

Placek pijak

Ciasto to jadłam kiedyś, bardzo mi smakowało, że postanowiłam sam je upiec.Polecam !!!!!!!!!!świetne na imprezę lub inną okazję

1 godzina 30 minut

Gotuje: Magda Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 2

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • Ciasto 1 szt.
  • mak 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • wiórki kokosowe 1 szklanka
  • białka 6 szt.
  • budyń śmietankowy 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 0.5 łyżeczka
  • bułka tarta do formy 1 łyżka
  • Krem 1 szt.
  • mleko 1.5 szklanka
  • cukier 0.75 szklanka
  • budyń śmietankowy 1 szt.
  • żółtka 6 szt.
  • masło 200 g
  • aromat rumowy 1 łyżeczka
  • Przełożenie 1 szt.
  • paczka herbatników 2 szt.
  • kieliszek rumu lub innego alkoholu 1 szt.
  • Polewa 1 szt.
  • tabliczka gorzkiej czekolady 1 szt.
  • mleko 0.5 szklanka
  • masło 1 łyżeczka
  • gotowa posypka np. wiórki kokosowe 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Ciasto:
  2. wymieszać mak, budyń, proszek do pieczenia i wiórki. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać resztę składników i dokładnie , ale delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 20 minut w temp180c.
  3. krem:
  4. budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Wlać do wrzącego mleka wymieszanego z cukrem. Zestawić z ognia, wbijać po jednym żółtku, energicznie mieszając. Na koniec dodać miękkie masło, nie przerywając mieszania. Gdy krem przestygnie, doprawić aromatem.
  5. na wystudzone ciasto rozłożyć krem. Herbatniki nasączyć rumem i przykryć krem. Czekoladę połamać, zalać w garnuszku mlekiem i postawić na naczyniu z wrzątkiem. Mieszać do czasu aż czekolada sie stopi. Dodać masło. Polać ciasto i ozdobić posypką.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników