{{ state.title }} {{ state.desc }}

Placek pijak

Placek pijak
do 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Ciasto to jadłam kiedyś, bardzo mi smakowało, że postanowiłam sam je upiec.Polecam !!!!!!!!!!świetne na imprezę lub inną okazję

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Ciasto:

2

wymieszać mak, budyń, proszek do pieczenia i wiórki. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać resztę składników i dokładnie , ale delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 20 minut w temp180c.

3

krem:

4

budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Wlać do wrzącego mleka wymieszanego z cukrem. Zestawić z ognia, wbijać po jednym żółtku, energicznie mieszając. Na koniec dodać miękkie masło, nie przerywając mieszania. Gdy krem przestygnie, doprawić aromatem.

5

na wystudzone ciasto rozłożyć krem. Herbatniki nasączyć rumem i przykryć krem. Czekoladę połamać, zalać w garnuszku mlekiem i postawić na naczyniu z wrzątkiem. Mieszać do czasu aż czekolada sie stopi. Dodać masło. Polać ciasto i ozdobić posypką.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.