Placek tutti frutti

Bardzo efektowny ,kolorowy deser. Owoce można zmieniać według upodobań i sezonu owocowego.

Pyszne ciasto ,soczyste i orzeźwiające.Dobór owoców jest dowolny. smakiem zadowoli każde podniebienie.

36 minut

Gotuje: gosia Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 5 (podstawowa ilość: 5)

  • twaróg chudy 12 dag
  • cukier 1 dag
  • cukier waniliowy 2 szt.
  • mleko 5 łyżka
  • olej słonecznikowy 2 łyżka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 25 dag
  • proszek do pieczenia 0.5 szt.
  • jaja kurze całe 1 szt.
  • śmietanka kremówka 30% 1 łyżka
  • maliny 15 dag
  • melon 50 dag
  • śmietana 18% kwaśna 250 ml
  • cytryna 1 szt.
  • likier czarnej porzeczki cassisz 100 ml
  • żelatyna 3 łyżeczka
  • dżem morelowy 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Twaróg z 3 łyżkami cukru,cukrem waniliowym,mlekiem i olejem.
  2. mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wymieszać z masą serową.
  3. wyrobić jednolite ciasto i niezbyt cienko rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy.
  4. wykroić trójkąt długości ok. 25 cm, wyłożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem.
  5. z pozostałego ciasta utoczyć 6 wałeczków z których spleść 3 sznureczki .
  6. jajka umyć ,oddzielić żółtka od białek.
  7. rozmąconym białkiem posmarować brzegi ciasta,przykleić wałeczki,docisnąć.
  8. piec około 20 minut w temperaturze 200 st.C.
  9. po 10 minutach posmarować brzegi żółtkiem rozmąconym z kremówką.
  10. ostudzić.
  11. melona obrać,miąższ pokroić w kosteczkę ,maliny przebrać.
  12. śmietanę ubić z pozostałym cukrem i skórką z cytryny i cukrem waniliowym.
  13. posmarować ciasto,przykryć owocami.
  14. likier wymieszać z 150 mililitrami wody,w pozostałym płynie namoczyć żelatynę .
  15. polać owoce .
  16. gotowy placek wstawić do lodówki na 40 minut.
  17. przed podaniem posmarować brzegi dżememi i posypać cukrem kryształ.

Ostatnio na forum

Napój orzeźwiający
ewelka13 | 2014-07-23 00:38:42

Kompot z rabarbaru http://smacznepotrawy.com/napoje/kompot-z-rabarbaru-2/

Chłodnik
ewelka13 | 2014-07-23 00:36:12

Zupa wiśniowa z...

Placki ziemniaczane!
ewelka13 | 2014-07-23 00:33:30

Placki ziemniaczane http://smacznepotrawy.com/przepisy/obiady/placki-ziemniaczane/

Faszerowane warzywa
ewelka13 | 2014-07-23 00:31:07

greckie papryki...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników