Polędwiczki dla dzieci

poledwiczki.JPG

To jest danie dla dzieciaka-niejadka. Zdziwisz się, w jak szybkim tempie poradzi sobie z obiadem:)

50 minut

Gotuje: Tyna Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • polędwiczki 1-2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • mielona papryka 1 szczypta
  • sól, pieprz 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Polędwiczkę myję, suszę i obsmażam na oleju z obu stron (ja nie rozbijam, ale wiem, że niektórzy tak robią, więc wybór należy do Ciebie).
  2. Solę ją i dodaję odrobinę pieprzu oraz ewentualnie mielonej papryki.
  3. Podpiekam ją z obu stron w naczyniu żaroodpornym, aż złapie kolor, co trwa jakieś pół godzinki.
  4. Duszę mięso pod przykryciem z cebulką przekrojoną na pół, co jakiś czas dolewam odrobinę wody, żeby wytworzył się sos.
  5. Na koniec sos lekko oprószam mąką (trochę się wtedy zagęści).
  6. Podaję z ziemniakami i surówkami.

Ostatnio na forum

Farsz do lazanii
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:24:45

ja robię zawsze tradycyjną z mięsem mielonym, różnymi serami. "od siebie" dodaję jeszcze...

sery - jakie lubicie ???
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:23:11

ja uwielbiam ser w każdej postaci - najbardziej to chyba taki ciepły, ciągnący się :) niestety...

Dodawać olej do gotowania makaronu czy nie?
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:21:38

ja zawszę dodaję około pół łyżeczki. używam go nie tylko do makaronu, ale również do...

Placki ziemniaczane!
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:20:20

nawet jak włączy się wentylator to i tak później wszędzie czuć smażony olej, no ale cóż -...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników