{{ state.title }} {{ state.desc }}

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
do 30 min.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Nadaje się na obiad dla dzieci i nie tylko

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Gotowane mięso rozdrobniamy, dodajemy marchewkę i mielimy bardzo dokładnie.

2

Namaczamy suchą bułkę w wodzie, kiedy zmięknie, odcinamy i dodajemy do mięsa.

3

Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wyrabiamy mięso, aby stanowiło zwartą masę (nie może się rozpadać).

4

Z masy mięsnej formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące.

5

Do garnka wlewamy ok 1,5 szklanki wody, dodajemy 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, doprawiamy pieprzem, wegetą, maggi i bazylią. Zagotowujemy.

6

Pulpeciki przekładamy do garnka.

7

Na 10 minut przed podaniem zalewamy je wrzącym sosem.

8

Gotujemy około 5 minut. Dłuższe gotowanie nie jest potrzebne, ponieważ pulpeciki są z gotowanego mięsa.

9

Podajemy polane sosem do pieczywa, ziemniaków lub innych dodatków. Pulpeciki są bardzo delikatne, ich smak zaostrza sos pomidorowy. Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak, można do mięsa dodać zmieloną cebulę.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.