Pysznotka

S7301722.JPG

Wspaniały smak ciasta. Przepis mam od mamy.

1 godzina trudny

Gotuje: madi356 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 16 (podstawowa ilość: 16)

  • mąka Lubella 2,5 szklanka
    na ciasto
  • margaryna zwykła 1 kostka
    na ciasto
  • śmietana 4 łyżka
    na ciasto
  • cukier 4 łyżka
    na ciasto
  • żółtko jaja kurzego 4 szt.
    na ciasto
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczka
    na ciasto
  • budyń śmietankowy 2 szt.
    masa
  • masło extra 1/2 kostka
    masa
  • dżem z czarnej porzeczki 250 g
  • białko jaja kurzego 4 szt.
  • cukier 2 łyżka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 1 łyżka
  • orzechy włoskie 10 dag
  • rodzynki 10 dag
  • wiórki kokosowe 10 dag

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każdy z placków rozwałkować na blachę, lekko zapiec i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na to ubić białka z 4 jajek i 2 łyżek cukru, na koniec dodać 1 płaską łyżkę mąki.
  2. Na białka posypać 10 dag orzechów włoskich, pół paczki rodzynek i pól paczki wiórek kokosowych.
  3. Upiec dwa jednakowe placki.
  4. Zrobić masę:
  5. 2 budynie śmietankowe ugotować, po wystudzeniu zmiksować z pół kostką masła.Przełożyć oba placki.
  6. Na wierzch polać polewą wg swojego sprawdzonego przepisu

Ostatnio na forum

Ulubiona zupa
gabriel101 | 2015-03-06 00:05:45

zupa kapusciana Składniki na 4 porcje: 1 nieduża główka młodej kapusty (w oryginale...

ziemniaczane przekąski
gabriel101 | 2015-03-06 00:03:32

Kuleczki ziemniaczane Kuleczki ziemniaczane filonek Dodane przez: filonek Czas przygotowania:...

Lubicie sushi?
koperek25 | 2015-03-04 18:36:40

Ja nie przepadałem za tą potrawą bo uważałem ją za mdłą, ale zmieniłem swój pogląd na...

Żywa czy sztuczna choinka- Wasze preferencje
justynka86 | 2015-03-04 10:41:58

Wiem, że już po świętach, ale w moim domu żywe choinki były od zawsze ze względu na...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników