Pyzy z mięsem babci Helenki

Domowe pyzy z mięsem.
więcej zdjęć

Takie pyzy robi tylko moja babcia są pyszne i polecam . Podawać z smażona cebulką z boczkiem.

35 minut łatwy

Gotuje: fabienne Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 2 (podstawowa ilość: 2)

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana 2 łyżka
  • mąka pszenna Lubella 2 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • mięso mielone 250 g
  • czosnek 1 szt.
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • curry 1 szczypta
  • papryka słodka 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć surowego ziemniaka lub dwa.Masę z ziemniaków rozłożyć na całym dnie miski podzielić na cztery części, jedną część wybrać i odłożyć na górę.
  2. W wolne miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszać tak aby masa nie kleiła się do rąk.
  3. Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawani. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę.
  4. Gotowe pyzy ugotować w osolonej wodzie tak długo aż wypłyna na powierzchnię. Odstawić na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjąć łyżką cedzakową odsączyć z wody.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników