Racuchy serowe

Smażymy do zarumienienia
więcej zdjęć

Puszyste racuchy z białym serem - idealne do słodkich sosów i innych dodatków

25 minut

Gotuje: PaniMISIOWA Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 12

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 3 (podstawowa ilość: 3)

  • ser biały 250 g
  • jaja kurze całe 3 szt.
  • mąka Lubella 2 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • cukier waniliowy 1 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (3)

  1. Rozdzielamy żółtko od białka. Do żółtek dodajemy ser biały, mąkę i cukier, i rozcieramy widelcem na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli (polecam zrobić to ręcznie trzepaczką, gdyż taka jest trwalsza - nie opada przy mieszaniu).
  2. Następnie do piany dodajemy masę serową i delikatnie mieszamy. Smażymy placuszki z 2 czubatych łyżek każdy.
  3. Polecam użyć do smażenia margaryny, gdyż racuchy chłoną tłuszcz.

2010-10-19 09:24:23
myślę że przepyszne.jutro spróbuję.

2010-10-19 09:24:23
Nie mogę powiedzieć iż to arcydzieło, ale były przepyszne!! :) Z dodatkiem mojego kaprysu jeszcze lepsze ;)

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

Jak długo trzymacie choinke?
KarinaK | 2014-10-16 10:04:44

My najczęściej ok. 10 stycznia ;)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników