"sabji" czyli warzywa na indyjską modłę 1

"sabji" czyli warzywa na indyjską modłę 1

Witajcie :) co by tu napisać....Ogólnie mianem "sabji" określa się w indiach warzywa, wszystkie. Jak wiele jest warzyw tak wiele można tworzyć z nich kompozycji, że czasem nawet nie pomyślelibyście! jest to mój pierwszy przepis na przygotowanie warzyw, ale na pewno nie ostatni! Zachęcam, bo smaczne i zdrowe!

40 minut

Gotuje: fascynatka20 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 3 (podstawowa ilość: 3)

  • warzywa na patelnię 450 g
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 szt.
  • imbir 1 szt.
  • ziemniaki 4 szt.
  • koncentrat pomidorowy 30% 150 ml
  • sabij masala 1 łyżeczka
  • curry 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • pieprz ziarnisty 1 szczypta
  • chili mielone 1 szczypta
  • kminek 1 szczypta
  • olej 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Jak się ma mrożone warzywa na patelnię to ma się o tyle dobrze, że jest mniej pracy przy przygotowywaniu. :)
  2. tak więc tradycyjnie zaczynamy od pokrojenia cebuli w "księżyce" , tzn. Nie kroimy w kostkę. Wlewamy olej do patelni/garnka i wrzucamy cebulę. Jak się zacznie szklić to dodajemy poszatkowany drobno czosnek i imbir. Czekamy i mieszamy do czasu aż wszystko się ładnie nie zeszkli i nie zbrązowieje. Jeżeli się zaczyna przypalać to podlać troszeczkę wodą i czekać aż wyparuje. Wtedy dodać przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać. Gotować ok. 5 min a następnie dodać ziemniaczki pokrojone w małą kostkę (jeżeli w mieszance są już ziemniaki np. W plastrach to dodaj samą mieszankę, świeżych ziemniaków nie musisz dodawać). Ogólne gotowa mieszanka z ziemniakami ułatwi ci życie, bo zaoszczędzisz ok 15 min!Jeżeli jednak ich nie ma to te świeże ziemniaki gotuj w sosie który przygotowałaś/eś aż troszeczkę zmiękną.W międzyczasie posól. Przed wrzuceniem mieszanki dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie i dodaj mieszankę. Gotuj ok. 15min.
  3. można też dodać poszatkowaną natkę.
  4. jeśli nie używasz świeżych ziemniaków, to pomiń ten proces który je obejmuje.
  5. warzywa można podawać np. Z ryżem, ew. Makaronem albo z chlebem indyjskim. Smacznego!!!

2014-01-22 21:47:11
Jakoś do tej pory sabji kojarzyło mi się z daniem z jednego warzywa ( nie liczac pomidorów oczywiście ) i sama nie wpadłąbym na pomysł przygotowania sabji z mieszanki warzyw na patelnie. Muszę spróbować. Jeśli chodzi o przyprawę do sabji to najczęściejl używam indyjskiej Kitchen King.

Ostatnio na forum

Faszerowane warzywa
EHarasym85 | 2014-09-17 09:33:31

Mrmilan83: Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym...

Czy lubimy czytać książki
EHarasym85 | 2014-09-17 09:32:43

To prawda obie autorki są dla mnie mistrzyniami książek dla kobiet... a jeżeli chodzi o...

Placki ziemniaczane!
EHarasym85 | 2014-09-17 09:30:34

A ja często ścieram do placków jeszcze dwie marchewki wtedy mają jeszcze lepszy smak i...

Placki ziemniaczane!
Rubie83 | 2014-09-16 20:43:45

Ja do masy ze startych ziemniaków dodaję troszkę mąki, soli, pieprzu, jajko, cebulę startą,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników