Sajgonki


więcej zdjęć

Sajgonki wymagają trochę wprawy, jednak warto się nauczyć - prawdziwy klasyk w kuchni azjatyckiej.

1 godzina średni

Gotuje: fredi Uwielbia: 1 osoba

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 13

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • papier ryżowy 1 szt.
  • wołowina 300 g
  • grzyby mun 5 szt.
  • pieczarki 5 szt.
  • makaron Lubella sojowy 50 g
  • marchew 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • kapusta pekińska 3 szt.
  • soja kiełki 1 szt.
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • papryka 1 szczypta
  • olej 1 szklanka
    do smażenia

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (3)

  1. Zagotuj wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej grzyby chińskie. Gotuj przez 30 minut. Następnie odsącz, poodcinaj nóżki, a kapelusze pokrój w cienkie paseczki.
  2. Wołowinę podsmaż z solą i pieprzem.
  3. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto.
  4. Pieczarki podduś na patelni (pamiętaj, aby posolić), pokrój na drobną kostkę.
  5. Marchewkę pokrój w słupki, podduś.
  6. Liście kapusty pokrój w paski, lekko podsmaż.
  7. Makaron sojowy wrzuć do wrzątku i zostaw pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedź i pokrój na kilkucentymetrowe paski.
  8. Teraz wszystkie te składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
  9. Teraz przechodzimy do formowania sajgonek: weź płat papieru ryżowego i zanurz na moment w ciepłej wodzie, połóż na deskę aż zmięknie. Nałóż farsz i zwiń w niewielki rulonik. Jeśli podczas zwijania papier będzie się rwał, pękał to możesz użyć 2 płatów papieru. Wszystko tak naprawdę zależy od wielkości sajgonek, które robisz.
  10. Tak przygotowane ruloniki pozostaw do wyschnięcia.
  11. Rozgrzej olej - przygotowane wcześniej ruloniki smaż krótko na głębokim oleju.
  12. Można podawać ze słodko-pikantnym sosem chili - dostaniesz taki w sklepie (np. Sos tao tao).

2011-02-17 11:26:40
ja nie zwijam w rulonik, tylko tak jak gołąbki, z papierem ryżowym nie mam problemu, zresztą są takie co się trzyma parę sekund i takie co parę minut, zwróćcie uwagę przy zakupie, i ważne, najlepiej przygotować wszystkie sajgonki i chwilę odczekać, żeby papier wchłonął wilgoć z farszu i wtedy nie będą "eksplodować" na gorącym oleju, jak często się dzieje, gdy robimy pojedynczo i do oleju

2010-10-19 09:24:23
Sajgonki to moje ulubione chińskie danie, a według tego przepisu zdecydowałam sie zrobić je sama!są extra!

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
bestsewer77 | 2014-11-25 22:18:33

Jeśli chodzi o podręczniki, zwrócę uwagę jeszcze (mimo że rok szkolny już dawno się...

Woda mineralna
bestsewer77 | 2014-11-25 22:15:52

Nie można popadać w paranoję. Woda nie musi być mineralizowana w określonych proporcjach itd.,...

Domowe soki owocowe bez cukru
bestsewer77 | 2014-11-25 22:13:18

Ja szczerze mówiąc bardzo lubię naturalne soki, według mnie najlepsze są te z jabłka lub...

Chłodnik
Horaccy | 2014-11-25 20:43:45

Chłodnik gruszkowy z awokado i miętą - SKŁADNIKI: 1 kg słodkich i dojrzałych gruszek 0,4 l...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników