Samosy- przepyszne indyjskie pierożki

Taki kształt powinno się nadać pierożkom. Ja osobiście wybieram ten nie-stożkowy

Samosy są to indyjskie pierogi nadziewane w przeróżny sposób. Ja przedstawiam wersję wegetariańską, z ziemniaczkami, papryką itp. gwarantuję, że na pewno będą smakować- u mnie wszyscy się nimi zajadają i szybko znikają!

45 minut średni

Gotuje: fascynatka20 Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • mąka pszenna krupczatka Lubelli 0.5 kg
  • sól 1 szczypta
  • olej 1 łyżka
  • drożdże 0.6 szt.
  • suszone liście kozieradki 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku 1 szt.
  • ziemniaki 5 szt.
  • cebula 1 szt.
  • nać pietruszki 1 szt.
  • masło 1 g
  • przyprawa indyjska 0.5 łyżeczka
  • kolendra 0.5 łyżeczka
  • chili 0.5 łyżeczka
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (3)

  1. 1. Ciasto:
  2. nalej do miski 1 szklankę wody i rozpuść drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto- dosyp połowę mąki. Następnie dolej jeszcze wody, wymieszaj i wsyp resztę mąki. Ciasto ma być takie jak na pierogi, nie może być za twarde.
  3. 2. Nadzienie:
  4. ugotuj ziemniaki (w mundurkach lub bez), poczekaj aż ostygną i je rozgnieć. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z ziemniakami. Natkę pietruszki drobno poszatkuj i również wsyp do ziemniaków. Cebulkę pokrój w drobną kostkę- możesz ją przed dodaniem podsmażyć na patelni. Wszystko jeszcze raz wymieszaj i dodaj przyprawy. Wymieszaj.
  5. z ciasta formujesz nie duże, okrągłe kulki i rozwałkowujesz na grubość ok. 2mm. Po jednej stronie nakładasz łyżkę nadzienia, pacem namoczonym w wodzie smarujesz brzegi po jednej stronie i sklejasz mocno. I tak po kolei z wszystkimi.
  6. na patelni rozgrzewasz olej, pierożki wrzucasz na gorący olej i smażysz aż o złotawo brązowego koloru.

2010-10-19 09:24:22
Uwielbiam te pierożki,tylko ja znam wersje pieczoną w piekarniku i tak je zawsze robię.Ale te wyglądają smakowicie i pewni również tak smakują.Na pewno wypróbuję ten przepis.Pozdrawiam.

2010-10-19 09:24:22
Wyglądają apetycznie muszę wypróbować bo przyznam się bez bicia jeszcze tego nie jadłam.

Ostatnio na forum

Koktajle owocowe
Ecozaneta1724 | 2014-04-23 13:18:19

Cześć wszystkim! Poszukuję dobrego programu do obsługi poczty elektronicznej. Opcje dla...

Naturalne barwienie pisanek.
Ecozaneta1724 | 2014-04-23 13:17:57

Witam grupę. Zastanawiam się czy jest możliwość spotkania się na żywo, osoby z okolic i te,...

Idzie wiosma marzy mi się ................
tishawks1383 | 2014-04-22 15:36:24

Ja już żyję urlopem, naprawdę marzy mi się troche relaksu i odpoczynku, teraz mam ciężki...

Czy lubimy czytać książki
tishawks1383 | 2014-04-22 15:33:36

Ja czytać bardzo lubię w szczególności jakieś romasidła, ostatnio spodobała mi się...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników