{{ state.title }} {{ state.desc }}

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy
{{ recipe.attributes.time.val }} {{ recipe.attributes.time.txt }}
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}
Autor przepisu

ewelosa

Inne przepisy autora

Podziel się

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
Ten przepis znalazłam na jakimś forum i tak mnie urzekły te paseczki w serniku, że musiałam go wypróbować. Jest wart pracy, jaką trzeba w niego włożyć - na pewno będę go robić jeszcze nie jeden raz.

Sposób przygotowania

1

Składniki na spód mieszamy w misce i wykładamy na papier do pieczenia na tortownicę o śr. 29 cm i wkładamy do lodówki.

2

Teraz kartki gazety składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz tak samo. Obie złożone kartki wkładamy do miski z wodą i moczymy. Dzięki temu sernik będzie się piekł jakby w parze.

3

Oddzielamy żółtka od białek.

4

Żółtka ubijamy, a później dodajemy sery, mleko, masę kajmakową - odłóżcie trzy łyżki na polewę, masło i obie mąki. Dokładnie mieszamy.

5

Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypujemy cukier.

6

Masę serową dzielimy na pół i do jednej dodajemy czekoladę białą, a do drugiej gorzką.

7

Ubitą pianę dodajemy po połowie do mas z czekoladami i delikatnie każdą osobno mieszamy.

8

Boki tortownicy smarujemy masłem.

9

Teraz nakładamy masę serową po dwie łyżki na zmianę jasną część i ciemną część.

10

Piekarnik nagrzewamy do 250 stpni.

11

Boki tortownicy okładamy paskami z gazet i wkładamy do piekarnika.

12

Po 10 minutach wyjmujemy i ponownie moczymy paski w wodzie i nakładamy na boki tortownicy.

13

Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy godzinę.

14

Studzimy i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano robimy polewę z odłożonej masy.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.