Sernik karmelowy

Czekajacy kawałeczek serniczka na .....
niechybne zjedzenie go
więcej zdjęć

Ten przepis znalazłam na jakimś forum i tak mnie urzekły te paseczki w serniku, że musiałam go wypróbować. Jest wart pracy, jaką trzeba w niego włożyć - na pewno będę go robić jeszcze nie jeden raz.

2 godziny średni

Gotuje: ewelosa Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 5

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • ciasteczka digestive 125 g
  • masło extra 60 g
  • twaróg 75 dag
  • serek philadelphia śmietankowy 25 dag
  • cukier 0.5 szklanka
  • jaja kurze całe 6 szt.
  • mąka pszenna tortowa Lubella 5 łyżka
  • mąka ziemniaczana 6 łyżka
  • mleko 0.66 szklanka
  • masło extra 50 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada biała 100 g
  • karmel 1 szt.
    gotowa masa karmelowa
  • mąka pszenna tortowa Lubella 2 g

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Składniki na spód mieszamy w misce i wykładamy na papier do pieczenia na tortownicę o śr. 29 cm i wkładamy do lodówki.
  2. Teraz kartki gazety składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz tak samo. Obie złożone kartki wkładamy do miski z wodą i moczymy. Dzięki temu sernik będzie się piekł jakby w parze.
  3. Oddzielamy żółtka od białek.
  4. Żółtka ubijamy, a później dodajemy sery, mleko, masę kajmakową - odłóżcie trzy łyżki na polewę, masło i obie mąki. Dokładnie mieszamy.
  5. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypujemy cukier.
  6. Masę serową dzielimy na pół i do jednej dodajemy czekoladę białą, a do drugiej gorzką.
  7. Ubitą pianę dodajemy po połowie do mas z czekoladami i delikatnie każdą osobno mieszamy.
  8. Boki tortownicy smarujemy masłem.
  9. Teraz nakładamy masę serową po dwie łyżki na zmianę jasną część i ciemną część.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 250 stpni.
  11. Boki tortownicy okładamy paskami z gazet i wkładamy do piekarnika.
  12. Po 10 minutach wyjmujemy i ponownie moczymy paski w wodzie i nakładamy na boki tortownicy.
  13. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy godzinę.
  14. Studzimy i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano robimy polewę z odłożonej masy.

2010-10-19 09:24:23
[color=red]ten serniczek bardzo ładnie wygląda :)[/color]

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
grooszka | 2015-02-27 17:39:43

W tej chwili choinkę trzymamy na balkonie do kolejnych świąt :D Nie jest zbyt duża, więc może...

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
grooszka | 2015-02-27 17:35:31

Ja nie przepadam za owocami morza. Krewetki, małże i inne robactwa :D Wiem, że owoce morza są...

Parówki
grooszka | 2015-02-27 17:33:12

Na dobrą sprawę to nie ma znaczenia z jakiej firmy. Ważny jest skład. Trzeba zawsze zapoznać...

Menu na urodziny dziecięce.
margo903 | 2015-02-27 14:04:34

Sprawdzą się właśnie muffinki, ciastka i torty różnego typu. Warto te ozdobić różnymi...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników