{{ state.title }} {{ state.desc }}

SeroMak czyli sernik i makowiec 2w1

SeroMak czyli sernik i makowiec 2w1
do 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Stworek i PaniMISIOWA to nadal tylko ja :-)

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Wszystko mieszamy (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

2

¾ ciasta przesypujemy do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm i delikatnie ugniatamy palcami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę serową (jeśli nie jest słodka, wcześniej rozcieramy ją z cukrem) i masę makową w formie naprzemiennych „kleksów”. Na jedna warstwę nadzienia układamy kolejną z tym, że na ser układamy mak, a na mak – ser. Posypujemy resztą ciasta, aby powstała kruszonka. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 st.

Tagi / słowa kluczowe

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.