Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka na ryżu

Bardzo lubię gotować i dlatego dużo czasu spędzam w kuchni. Do chrupiących skrzydełek z ryżem wystarczy tylko podać dowolną surówkę i pyszny obiad gotowy.

1 godzina 50 minut

Gotuje: doris22 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • skrzydełka 1 kg
  • ząbek czosnku 2 szt.
  • ryż 2 szklanka
  • cebula 3 szt.
  • oleju 2 łyżka
  • bazylia 1 szczypta
  • tymianek 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta
  • estragon 1 szczypta
  • słodka papryka 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 łyżeczka
  • woda na sos 6 szklanka
  • ząbek czosnku do sosu 1 szt.
  • vegeta do sosu 2 łyżka
  • pieprz do sosu 0.5 łyżeczka
  • słodka papryka do sosu 2 łyżeczka
  • maslo do sosu 1 kostka
  • cukier do sosu 2 łyżeczka
  • ketchup do sosu 6 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miseczki (czosnek miażdżymy w prasce), wlewamy dwie łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 2 godziny.
  2. Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry cebule, a następnie skrzydełka.
  3. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę.
  4. Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok 200*c) i pieczemy.

Ostatnio na forum

Tiramisu
SzefSina88 | 2015-01-29 19:13:48

Przepis na tiramisu jest zazwyczaj na serkach mascarpone i nawet wychodzi. Uwielbiam kremowe...

Jesienne zupy
SzefSina88 | 2015-01-29 19:07:20

U mnie jesienią gotuje się ogórkową z własnych wcześniej przygotowanych przecierów...

Zimno!
SzefSina88 | 2015-01-29 18:52:37

A ja na zimową aurę polecam kwaśnicę. Super rozgrzewa a dzięki dużej dawce witaminy C daje...

Jak długo trzymacie choinke?
SzefSina88 | 2015-01-29 18:46:20

W moim domu rodzinnym zawsze się trzymało choinkę do kolędy, ale tu gdzie mieszkam jest co dwa...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników