Śląska rolada wołowa

DSC01486  a.JPG

Mój przepis to talizman rodzinny wiele rodzin na śląsku robi roladę wołową na obiadek w niedzielę ,ale każdy ma inny sposób . Mój jest oczywiście najlepszy wymyśliłam go na swój sposób jak dzieci były małe i nie chciały jeść .I od tego czasu robię .W tej chwili mam już wnuki i wszystkim bardzo smakuje moja rolada ,a szczególnie zięciowi!.

2 godziny trudny

Gotuje: tenia60 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • Mięso wołowe 1 kg
    należy pociąć w plastry ,rozbić posolić popieprzyć
  • boczek wędzony 30 dag
    pomielić
  • kiełbasa podwawelska 30 dag
    pomielić razem z boczkiem
  • cebula 1 szt.
    pomielić z boczkiem i kiełbaską
  • czosnek 6 szt.
    pomielić z boczkiem,kiełbaską i cebulką
  • musztarda 200 g
    do posmarowania płat mięsa
  • przyprawa typu vegeta 2 łyżeczka
    do posypania płat mięsa i do przyprawiania farszu
  • mąka pszenna tortowa Lubella 1,5 łyżeczka
    do zagęstnienia sosu
  • śmietana 12% 0,5 szklanka
    poprawia smak sosu
  • papryka czerwona 1 łyżeczka
    dodać do sosu

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Mięso wołowe przede wszystkim umyć , pociąć na plastry ,następnie plastry rozbić ,każdy plaster lekko posolić można użyć Vegety kto co woli i popieprzyć.- odstawić w chłodne miejsce.
  2. Boczek wędzony ,kiełbasę podwawelską ,cebulę ,czosnek zmielić w maszynce do mięsa to stanowi farsz do rolady.
  3. Następnie rozbite plastry posmarować musztardą i na to kładziemy po 2 łyżki w zależności od wielkości plastra farszu .
  4. Dokładnie rozkładamy farsz i ściśle zwijamy w rulon.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem w którym należy ułożyć roladki,wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200temp.piec 1,5 godz.Po czym odlać powstały sos a roladki jeszcze 10 minut potrzymać w tej tem. ,aby nabrały ciemniejszego koloru.
  6. Otrzymany sos zagęścić mąką i śmietaną, można dodać papryki.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników