Śledzie w zalewie octowej

09_Sledzie_w_zalewie_octowej.jpg

W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.

2 godziny średni

Gotuje: ReniaKawa Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • śledź solony 1 kg
    matias
  • cebula 4 szt.
    średnia
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżka
  • woda 3 szklanka
  • ocet 1/3 szklanka
  • cukier 1 łyżka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • pieprz czarny 20 szt.
    ziarnisty

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Wszystkie składniki na zalewę (6 ostatnich zaczynając od wody) umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.
  2. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła.
  3. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia.
  5. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików.
  6. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki.
  7. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
IlanaWro77 | 2014-04-16 15:00:40

Ja sushi w zasadzie nigdy w życiu nie jadłam, jakoś nie ciągnie mnie do tej potrawy i w...

Idzie wiosma marzy mi się ................
IlanaWro77 | 2014-04-16 14:58:18

Mi marzy się sernik z truskawkami i zimne lody, imprezki przy grilu i jeżdżenie na rowerze do...

Farsz do lazanii
Młoda | 2014-04-15 16:59:19

Mój ulubiony farsz to cukinia, bakłażan, szpinak, czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa,...

Lubicie sushi?
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:59:26

Nie mam wielkiego doświadczenia z tym przysmakiem Japońskiej kuchni, bo zdarzyło mi się raptem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników