Slodkie buleczki

efekt koncowy

Fajne do podjadania miedzy posilkami albo na jakis maly wypad za miasto czy na plaze;)

30 minut

Gotuje: lilitch Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • mąka Lubella 0.5 kg
  • cukier 10 dag
  • tłuszcz 10 dag
  • mleko 0.25 l
  • żółtko 3 szt.
  • drożdże 50 g
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru, 10dag masła zrobić rozczyn.
  2. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostałą mąką.
  3. Dodać sól, roztopiony tłuszcz, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części po 40 g. Natłuszczonymi rękami formować bułeczki, układać na blasze.
  5. Wyrośnięte bułki posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub innymi pysznosciami;)
  6. Piec w 200c niestety nie umiem przyblizyc czasu poniewaz robie to na "oko" az buleczki beda rumiane
  7. Buleczki mozna rowniez nadziewac owocami

Ostatnio na forum

Gotowanie makaronu w zupie
solverekk | 2015-01-25 01:12:10

Nie. Zawsze robię to po bożemu, że tak powie m :) boję się, że makaron może w ten sposób...

makaron, makaron - ale który najlepszy
solverekk | 2015-01-25 01:09:49

Nie znam Barilli. A do Malmy mam sentyment - te reklamy z Sophią Loren... Szkoda, że potem...

Makaron w kolorze czerwonym
solverekk | 2015-01-25 01:09:04

Pierwszy raz czytam o tylu powiązaniach kolorów ze smakiem. Ale muszę się zgodzić piękna...

Ulubiona zupa
dawidowyy | 2015-01-25 00:09:29

barszcz czerwony składniki i przygotowanie: Składniki: 1 kg buraków 1 por 1 marchewka 2...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników