Slodkie buleczki

efekt koncowy

Fajne do podjadania miedzy posilkami albo na jakis maly wypad za miasto czy na plaze;)

30 minut

Gotuje: lilitch Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • mąka Lubella 0.5 kg
  • cukier 10 dag
  • tłuszcz 10 dag
  • mleko 0.25 l
  • żółtko 3 szt.
  • drożdże 50 g
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru, 10dag masła zrobić rozczyn.
  2. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostałą mąką.
  3. Dodać sól, roztopiony tłuszcz, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części po 40 g. Natłuszczonymi rękami formować bułeczki, układać na blasze.
  5. Wyrośnięte bułki posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub innymi pysznosciami;)
  6. Piec w 200c niestety nie umiem przyblizyc czasu poniewaz robie to na "oko" az buleczki beda rumiane
  7. Buleczki mozna rowniez nadziewac owocami

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

Jak długo trzymacie choinke?
KarinaK | 2014-10-16 10:04:44

My najczęściej ok. 10 stycznia ;)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników