Slodkie buleczki

efekt koncowy

Fajne do podjadania miedzy posilkami albo na jakis maly wypad za miasto czy na plaze;)

30 minut

Gotuje: lilitch Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • mąka Lubella 0.5 kg
  • cukier 10 dag
  • tłuszcz 10 dag
  • mleko 0.25 l
  • żółtko 3 szt.
  • drożdże 50 g
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru, 10dag masła zrobić rozczyn.
  2. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostałą mąką.
  3. Dodać sól, roztopiony tłuszcz, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części po 40 g. Natłuszczonymi rękami formować bułeczki, układać na blasze.
  5. Wyrośnięte bułki posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub innymi pysznosciami;)
  6. Piec w 200c niestety nie umiem przyblizyc czasu poniewaz robie to na "oko" az buleczki beda rumiane
  7. Buleczki mozna rowniez nadziewac owocami

Ostatnio na forum

Czy lubimy czytać książki
kluseczka | 2014-11-22 15:09:11

ja też nie mam za dużo czasu na czytanie książek, ale dużo podróżuję i wtedy najwięcej...

Gry na prezenty
interrenata1579 | 2014-11-21 10:06:34

oo, swietny pomysl, zeby kupic gry rodzinne albo dla kilku graczy. u mnie ten pomysl sprawdzil sie...

Gry na prezenty
Walter2144 | 2014-11-20 14:25:47

Cześć! Bardzo blisko są już święta :) Co roku bardzo się denerwuję, że dzieci zaraz po...

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
bartekrozdartek | 2014-11-19 22:51:46

bigosu babci. zawsze jest tak kwaśny że nie idzie tego jeść. poza tym galareta i sushu. jak mam...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników