Słonina solona

w153_h189_mf_bffffff.jpg

idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

60 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • słonina 1 kg
  • majeranek 4 łyżka
  • sól 6 łyżka
  • ząbek czosnku 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością).

Ostatnio na forum

zadaszenie balkonu
SzefSina88 | 2015-01-31 15:28:31

Zgadzam się- pomysł naprawdę świetny. Nawet ze zwykłego balkonu można zrobić przytulny...

Ulubiona zupa
Florettavip76 | 2015-01-31 12:01:46

jestem fanką zupy cebulowej!!! dziękuję za przepis !!! co do dalszych faworytów zupa paprykowa...

Jesienne zupy
Florettavip76 | 2015-01-31 12:01:36

jesienna zupa...hmmm na pewno dyniowa i grzybowa przychodzą na myśl... jednak moim faworytem jest...

Chłodnik
Florettavip76 | 2015-01-31 12:01:09

jeżeli chlodnik to tylko prawdziwy litewski!!! Skladniki: litr kefiru, zsiadłego mleka lub...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników