Słonina solona

w153_h189_mf_bffffff.jpg

idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

60 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • słonina 1 kg
  • majeranek 4 łyżka
  • sól 6 łyżka
  • ząbek czosnku 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością).

Ostatnio na forum

Studenckie oszczędzania
bridgetjones | 2014-07-26 08:35:59

Wydaję mi się, że obecnie jest tyle dobry oferty na konta osobiste bez opłat, że nie ma już...

jakie kuchnie europejskie lubicie i dlaczego
bridgetjones | 2014-07-26 08:35:19

Kuchnia włoska jest chyba najbardziej rozpowszechniona u nas i dlatego nie ma nic dziwnego w tym,...

Czy lubimy czytać książki
bridgetjones | 2014-07-26 08:34:35

Teraz, w czasie wakacji mam na szczęście jeszcze więcej czasu na czytanie książek. Odeszły mi...

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
bridgetjones | 2014-07-26 08:33:39

Po pierwsze, nie wiem do czego odnosi się powyższy post :O. A po drugie, dziwi mnie jak czytam,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników