Słonina solona

w153_h189_mf_bffffff.jpg

idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

60 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • słonina 1 kg
  • majeranek 4 łyżka
  • sól 6 łyżka
  • ząbek czosnku 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością).

Ostatnio na forum

Porcelana na ślub?
THEBERRY1250 | 2014-10-30 08:02:19

Może lepiej dajcie kase? W sumie taki prezent może im się nie spodobać ale też mogą go...

Porcelana na ślub?
ECOLONGIN1860 | 2014-10-29 17:59:21

To świetny pomysł na prezent, jednak myślę, że wybór samej zastawy należy pozostawić...

Jak skutecznie dbać o skórę?
Loreleiwks2857 | 2014-10-28 22:39:50

Ja osobiście na prawde wolałabym nie ryzykować w domu z z żadnymi kombajnami ani podobnymi...

Porcelana na ślub?
sherrixxx80 | 2014-10-27 20:15:28

To chyba jeden z bardziej tradycyjnych pomysłów na ślubny prezent. Moi rodzice dostali x lat...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników