Słonina solona

w153_h189_mf_bffffff.jpg

idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

60 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • słonina 1 kg
  • majeranek 4 łyżka
  • sól 6 łyżka
  • ząbek czosnku 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością).

Ostatnio na forum

Czy lubimy czytać książki
trustmE | 2015-03-03 20:23:40

Chyba nie wiem czy takich o rozwoju osobistym jest najwięcej na rynku..Zdecydowanie w to wątpię...

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
trustmE | 2015-03-03 20:22:29

Nie lubię jeść po prostu jakiś takich tanich produktów z waszych to supermarkietów bo po...

Ulubiona zupa
trustmE | 2015-03-03 20:21:07

Co wy tutaj tylko przepisy dajecie ?? Która wg was jest najlepsza zupa spośród tych przepisów ?...

Koktajle owocowe
wirginia77 | 2015-03-03 19:28:42

Koktajl brzoskwiniowy dwuwarstwowy – przepis Składniki: Górna warstwa: 2...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników