Słonina solona

w153_h189_mf_bffffff.jpg

idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

60 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • słonina 1 kg
  • majeranek 4 łyżka
  • sól 6 łyżka
  • ząbek czosnku 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością).

Ostatnio na forum

e-papierosy
interrenata1579 | 2014-07-31 12:09:05

e-papierosy są tak samo szkodliwe jak zwykłe papierosy. nie wiem dlaczego jest odgórne...

Czy lubimy czytać książki
interrenata1579 | 2014-07-31 12:05:24

nie wyobrażam sobie życia bez książek - rozrywka idealna pod każdym względem. aktualnie...

Jakie przyprawy i dodatki do makaronu?
interrenata1579 | 2014-07-31 12:02:18

dla mnie zawsze obowiązkowo ser - gouda, parmezan, pleśniowy - zależy na co mam ochotę....

Koktajle owocowe
interrenata1579 | 2014-07-31 12:00:03

ja lubię dodać do owoców jarmuż, albo świeży szpinak - super sprawa. póki są sezonowe...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników