Słonina solona

w153_h189_mf_bffffff.jpg

idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

60 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • słonina 1 kg
  • majeranek 4 łyżka
  • sól 6 łyżka
  • ząbek czosnku 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością).

Ostatnio na forum

Kosmetyki na święta
WALTONMISTRZ99 | 2014-12-21 22:39:45

ja nigdy nie stawiam na kosmetyki - każdy woli inne i cieżko trafić w gust choćby pod względem...

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
laidback | 2014-12-21 20:23:35

Rabarbar! Sama nazwa wywołuje u mnie ciarki i przerażenie. A niektórzy robią z niego ciasta......

Ślub i wesele
laidback | 2014-12-21 20:21:13

Jestem za restauracją. Chociaż pomysł z hotelem wydaje się równie dobrym rozwiązaniem...

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
laidback | 2014-12-21 20:19:13

Oboje dobrze gotujemy, więc staramy się nawzajem co jakiś czas siebie zaskakiwać nowymi...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników