Słonina solona

w153_h189_mf_bffffff.jpg

idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

60 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • słonina 1 kg
  • majeranek 4 łyżka
  • sól 6 łyżka
  • ząbek czosnku 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością).

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

Jak długo trzymacie choinke?
KarinaK | 2014-10-16 10:04:44

My najczęściej ok. 10 stycznia ;)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników