Słonina solona

w153_h189_mf_bffffff.jpg

idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

60 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 8 (podstawowa ilość: 8)

  • słonina 1 kg
  • majeranek 4 łyżka
  • sól 6 łyżka
  • ząbek czosnku 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością).

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
bestsewer77 | 2014-11-25 22:18:33

Jeśli chodzi o podręczniki, zwrócę uwagę jeszcze (mimo że rok szkolny już dawno się...

Woda mineralna
bestsewer77 | 2014-11-25 22:15:52

Nie można popadać w paranoję. Woda nie musi być mineralizowana w określonych proporcjach itd.,...

Domowe soki owocowe bez cukru
bestsewer77 | 2014-11-25 22:13:18

Ja szczerze mówiąc bardzo lubię naturalne soki, według mnie najlepsze są te z jabłka lub...

Chłodnik
Horaccy | 2014-11-25 20:43:45

Chłodnik gruszkowy z awokado i miętą - SKŁADNIKI: 1 kg słodkich i dojrzałych gruszek 0,4 l...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników