Soczysty placek porzeczkowy i wiśniowy

DSC08267 lubella.JPG

Polecam

1 godzina średni

Gotuje: eluchap Uwielbia: 0 osób

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 16 (podstawowa ilość: 16)

  • margaryna zwykła 1 szt.
  • cukier puder 150 g
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczka
  • mąka Lubella 300 g
    tortowa
  • mąka ziemniaczana 75 g
  • jajko 4 szt.
  • mleko 4 łyżka
  • margaryna zwykła 130 g
    kruszonka
  • mąka krupczatka Lubella 1 szklanka
  • cukier puder 1/2 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • porzeczki czarne 400 g
  • porzeczki czerwone 400 g
  • wiśnie 200 g
    bez pestek

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Ciasto:
  2. Tłuszcz utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem oraz paczką cukru waniliowego. Dodawać jaja pojedynczo. Mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy(składniki łączyć za pomocą miksera).
  3. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.
  4. Położyć równo porzeczkę, wiśnie i posypać kruszonką.
  5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
  6. Kruszonka:
  7. Margarynę siekamy z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rozdrobnione składniki zagniatamy czubkami palców, Aż powstanie kruszonka.
  8. Temperatura piekarnika : 175oC
  9. Czas pieczenia: 60 minut

Ostatnio na forum

Najfajniejsze i najgłupsze nazwy knajp
MARYANN2638 | 2014-12-18 14:08:02

Ja widziałem kiedyś w jakiejś nadmorskiej miejscowości restaurację pod nazwą 'koń z kopytami...

Jak robicie rybę po grecku.
MARYANN2638 | 2014-12-18 14:01:49

No właśnie też chciałbym wiedzieć czy ktoś robił tą rybę po cygańsku? W pewnej...

Zestaw porcelany
MARYANN2638 | 2014-12-18 13:59:52

Bardzo dobry zestaw mi się bardzo podoba :) Amelia też moim zdaniem to bardzo dobry wybór...

Własna restauracja - moje początki :)
MARYANN2638 | 2014-12-18 13:55:31

Justynka ale pamiętaj też jedno kto nie ryzykuję nie pije szampana. Musisz zdać sobie też z...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników