Sos myśliwski


Bardzo lubię zbierać grzyby,ale niekoniecznie je jeść.Za to mój mąż za nimi wprost przepada,dlatego przyrządzam je na różne sposoby.Moja rodzinka najbardziej lubi sos myśliwski podawany z kopytkami.

26 minut

Gotuje: marszaba Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • boczek bez kości 5 dag
  • ogórek kiszony 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy 30% 1 łyżka
  • rosół 1 szklanka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 1 łyżka
  • olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • grzyby leśne 1 dag
  • musztarda 1 łyżka
  • sól biała 1 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Grzyby umyć,namoczyć przez parę godzin,ugotować w tej samej wodzie ok.1 godziny.
  2. następnie odcedzić i posiekać.(wody z gotowania nie wylewać)
  3. cebulę obrać i pokroić w piórka,zrumienić na oleju,dodać mąkę wymieszać,rozprowadzić zimnym rosołem.
  4. dodać koncentrat,wywar z grzybów i zagotować.
  5. ogórek i boczek pokroić w cienkie paseczki,dodać do sosu.
  6. doprawić solą , pieprzem i musztardą.
  7. gotować jeszcze 15 minut,mieszając dokładnie.

Ostatnio na forum

Farsz do lazanii
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:24:45

ja robię zawsze tradycyjną z mięsem mielonym, różnymi serami. "od siebie" dodaję jeszcze...

sery - jakie lubicie ???
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:23:11

ja uwielbiam ser w każdej postaci - najbardziej to chyba taki ciepły, ciągnący się :) niestety...

Dodawać olej do gotowania makaronu czy nie?
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:21:38

ja zawszę dodaję około pół łyżeczki. używam go nie tylko do makaronu, ale również do...

Placki ziemniaczane!
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:20:20

nawet jak włączy się wentylator to i tak później wszędzie czuć smażony olej, no ale cóż -...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników