Sos z kurek


Bardzo prosty sos z kurek pasuje do makaronu i placków ziemniaczanych. Polecam każdemu kto lubi pieprzny samk tych grzybów.

25 minut

Gotuje: tatarka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 24

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • kurki 0.5 kg
  • kubek śmietany lub jogurtu naturalnego 1 szt.
  • masło 0.5 kostka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • cebula 1 szt.
  • ząbek czosnku 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Kurki oczyścić i pokroić, niezbyt drobno.
  2. usmażyć na maśle dodając sól i pieprz.
  3. w wersji z cebulą i czosnkiem: posiekać drobno cebulę i ząbek czosnku - zeszklićna maśle - dodać grzyby, doprawić.
  4. gdy kurki zmiękną, dodać smietanę/jogurt uważając by sos się nie zważył.

Ostatnio na forum

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
laidback | 2014-12-21 20:23:35

Rabarbar! Sama nazwa wywołuje u mnie ciarki i przerażenie. A niektórzy robią z niego ciasta......

Ślub i wesele
laidback | 2014-12-21 20:21:13

Jestem za restauracją. Chociaż pomysł z hotelem wydaje się równie dobrym rozwiązaniem...

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
laidback | 2014-12-21 20:19:13

Oboje dobrze gotujemy, więc staramy się nawzajem co jakiś czas siebie zaskakiwać nowymi...

Kosmetyki na święta
Tanesha86 | 2014-12-21 14:14:36

Ja też w tym roku postawiłam na kosmetyki. Prezent bardzo praktyczny i każdemu się przyda....

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników