Sos z kurek


Bardzo prosty sos z kurek pasuje do makaronu i placków ziemniaczanych. Polecam każdemu kto lubi pieprzny samk tych grzybów.

25 minut

Gotuje: tatarka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 24

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • kurki 0.5 kg
  • kubek śmietany lub jogurtu naturalnego 1 szt.
  • masło 0.5 kostka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • cebula 1 szt.
  • ząbek czosnku 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Kurki oczyścić i pokroić, niezbyt drobno.
  2. usmażyć na maśle dodając sól i pieprz.
  3. w wersji z cebulą i czosnkiem: posiekać drobno cebulę i ząbek czosnku - zeszklićna maśle - dodać grzyby, doprawić.
  4. gdy kurki zmiękną, dodać smietanę/jogurt uważając by sos się nie zważył.

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

Jak długo trzymacie choinke?
KarinaK | 2014-10-16 10:04:44

My najczęściej ok. 10 stycznia ;)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników