Suszone pomidory w oliwie

DSC00728.JPG

Na zimę idelane

7 dni

Gotuje: bernika Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • pomidor 4 kg
  • czosnek 1 szt.
    główka
  • oregano 2 łyżka
  • bazylia 1 łyżka
  • ocet winny 6 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • tymianek 6 szt.
  • olej rzepakowy uniwersalny 500 ml

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Co do oleju to najlepiej uzyc oleju z pestek wingron, lub kujawskiego lub oliwy z oliwek. Pomidory najlepiej takie mięsite przekroic na pół, ukłożyć na sitach elektrycznej suszarki lub dac do piekarnika i suszyć. Piekarnik nastawiam na temperaturę ok. 90 st. C z termoobiegiem. Chodzi o to, żeby pomidory się suszyły a nie piekły. Blachę wkładam na jedną z niższych pułek, a piekarnik zostawiam lekko otwarty. Suszą się dotąd, aż staną się pomarszczone, Ususzone pomidory można do słoiczków wkładać w połówkach lub pociąć je na paski. Na dno słoiczka daję troche ziół oraz kawałki ząbka czosnku w cieniutkich plasterkach. Wkładam pomidorki i na wierzch znowu zioła i czosnek. Dosypuję szczyptę soli i łyzeczkę octu winnego. Podgrzewam olej i goracym zalewam pomidory. Zakręcam, odwracam w dół i gotowe. Musi oczywiście odstać swoje, żeby nabrało smaku
  2. .. Pomidorki moga wpić troche oleju ale tym sie nie należy przejmowac. Poza tym nie nalezy układac ich scisle bo w oleju pęcznieją.

Ostatnio na forum

Gry na prezenty
interrenata1579 | 2014-11-21 10:06:34

oo, swietny pomysl, zeby kupic gry rodzinne albo dla kilku graczy. u mnie ten pomysl sprawdzil sie...

Gry na prezenty
Walter2144 | 2014-11-20 14:25:47

Cześć! Bardzo blisko są już święta :) Co roku bardzo się denerwuję, że dzieci zaraz po...

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
bartekrozdartek | 2014-11-19 22:51:46

bigosu babci. zawsze jest tak kwaśny że nie idzie tego jeść. poza tym galareta i sushu. jak mam...

Jak długo trzymacie choinke?
bartekrozdartek | 2014-11-19 22:43:22

zazwyczaj aż zacznie się sypać. w mieszkaniu zawsze ciepło więc zazwyczaj tuż po nowym roku...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników