{{ state.title }} {{ state.desc }}

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie
{{ recipe.attributes.time.val }} {{ recipe.attributes.time.txt }}
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}
Autor przepisu

bernika

Inne przepisy autora

Podziel się

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
Na zimę idelane

Sposób przygotowania

1

Co do oleju to najlepiej uzyc oleju z pestek wingron, lub kujawskiego lub oliwy z oliwek. Pomidory najlepiej takie mięsite przekroic na pół, ukłożyć na sitach elektrycznej suszarki lub dac do piekarnika i suszyć. Piekarnik nastawiam na temperaturę ok. 90 st. C z termoobiegiem. Chodzi o to, żeby pomidory się suszyły a nie piekły. Blachę wkładam na jedną z niższych pułek, a piekarnik zostawiam lekko otwarty. Suszą się dotąd, aż staną się pomarszczone, Ususzone pomidory można do słoiczków wkładać w połówkach lub pociąć je na paski. Na dno słoiczka daję troche ziół oraz kawałki ząbka czosnku w cieniutkich plasterkach. Wkładam pomidorki i na wierzch znowu zioła i czosnek. Dosypuję szczyptę soli i łyzeczkę octu winnego. Podgrzewam olej i goracym zalewam pomidory. Zakręcam, odwracam w dół i gotowe. Musi oczywiście odstać swoje, żeby nabrało smaku

2

.. Pomidorki moga wpić troche oleju ale tym sie nie należy przejmowac. Poza tym nie nalezy układac ich scisle bo w oleju pęcznieją.

Tagi / słowa kluczowe

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.