Sznycel wiedeński


więcej zdjęć

Coś austriackiego w Polsce;-)

50 minut

Gotuje: Ludka Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 2

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 2 (podstawowa ilość: 2)

  • sznycle cielęce 2 szt.
  • sól 1 szczypta
  • ząbek czosnku wycisnięty przez praskę 2 szt.
  • mąka Lubella 2 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżka
  • jajko 1 szt.
  • mleko 2 łyżka
  • olej lub masło 0.5 szklanka
  • cytryny 0.5 szt.
  • pieprz 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić.
  2. Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu.
  3. Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.
  4. Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem).
  5. Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.
  6. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle 2-3 min., potem dodać 1 łyż. masła i smażyć jeszcze przez następne 2-3 min.
  7. Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z ćwiartkami cytryny do np. sałatki ziemniaczanej.

Ostatnio na forum

Napój orzeźwiający
ewelka13 | 2014-07-23 00:38:42

Kompot z rabarbaru http://smacznepotrawy.com/napoje/kompot-z-rabarbaru-2/

Chłodnik
ewelka13 | 2014-07-23 00:36:12

Zupa wiśniowa z...

Placki ziemniaczane!
ewelka13 | 2014-07-23 00:33:30

Placki ziemniaczane http://smacznepotrawy.com/przepisy/obiady/placki-ziemniaczane/

Faszerowane warzywa
ewelka13 | 2014-07-23 00:31:07

greckie papryki...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników