Tarty chrzan

Tarty chrzan

Tarty chrzan od wieków cieszy się uznaniem w kuchni polskiej. Jest świetnym, pikantnym dodatkiem do jajek, wędlin oraz ciepłych i zimnych mięs.

1 godzina 5 minut

Gotuje: dupcik Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 20

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • chrzan korzeń 1 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżka
  • sól biała 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. 1. Korzeń chrzanu umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z małymi otworami lub zmielić w maszynce, nakładając na wylot plastikowy woreczek.
  2. 2. Utarty chrzan wyłożyć na sitko, przelać niewielką ilość wrzątku. Dzięki temu chrzan nie będzie zbyt ostry. Oczywiście, jeśli ktoś lubi pikantne przyprawy, nie musi tego robić.
  3. 3. Chrzan przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, wszystko wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć przegotowaną wodą. Szybko przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć.

Ostatnio na forum

Drukowanie kart dla dzieci
Megaglenda1913 | 2015-01-28 00:06:30

pomysł ogólnie ciekawy mam tylko jedno zastrzeżenie. ile razy tak na prawdę użyjesz w domu...

Przesądy w kuchni
bernada55 | 2015-01-27 23:37:28

sałatka z buraków i orzechów Składniki: 5 małych buraczków lub 2-3 większe roszponka...

Chłodnik
bernada55 | 2015-01-27 23:35:33

ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - składniki: 1 melon miodowy 1...

Ulubiona zupa
bernada55 | 2015-01-27 23:35:00

pomidorowa z ryżem Składniki -300 g żeberek -1 mały sloiczek koncentratu pomidorowego -1...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników