Tarty chrzan

Tarty chrzan

Tarty chrzan od wieków cieszy się uznaniem w kuchni polskiej. Jest świetnym, pikantnym dodatkiem do jajek, wędlin oraz ciepłych i zimnych mięs.

1 godzina 5 minut

Gotuje: dupcik Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 20

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • chrzan korzeń 1 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżka
  • sól biała 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. 1. Korzeń chrzanu umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z małymi otworami lub zmielić w maszynce, nakładając na wylot plastikowy woreczek.
  2. 2. Utarty chrzan wyłożyć na sitko, przelać niewielką ilość wrzątku. Dzięki temu chrzan nie będzie zbyt ostry. Oczywiście, jeśli ktoś lubi pikantne przyprawy, nie musi tego robić.
  3. 3. Chrzan przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, wszystko wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć przegotowaną wodą. Szybko przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć.

Ostatnio na forum

Studenckie oszczędzania
bridgetjones | 2014-07-26 08:35:59

Wydaję mi się, że obecnie jest tyle dobry oferty na konta osobiste bez opłat, że nie ma już...

jakie kuchnie europejskie lubicie i dlaczego
bridgetjones | 2014-07-26 08:35:19

Kuchnia włoska jest chyba najbardziej rozpowszechniona u nas i dlatego nie ma nic dziwnego w tym,...

Czy lubimy czytać książki
bridgetjones | 2014-07-26 08:34:35

Teraz, w czasie wakacji mam na szczęście jeszcze więcej czasu na czytanie książek. Odeszły mi...

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
bridgetjones | 2014-07-26 08:33:39

Po pierwsze, nie wiem do czego odnosi się powyższy post :O. A po drugie, dziwi mnie jak czytam,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników