Torcik urodzinowy.

IMG_0009_tor.JPG

Pyszny i smaczny.

2 godziny

Gotuje: polox Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • orzechy włoskie 30 dag
  • bułka tarta 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajko 9 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 0,5 szklanka
  • masło 1 kostka
  • kakao 1 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Żółtka (8szt) ucieramy z cukrem(0,5 szklanki).
  2. Dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
  3. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek.
  4. Do utartych żółtek delikatnie dodajemy pianę z białek.
  5. Masę wylewamy do tortownicy.
  6. Pieczemy około 1 godziny.
  7. Przygotowujemy krem.
  8. Do garnka wrzucamy mleko z cukrem (0,5 szklanki) i jajkiem (1szt).
  9. Zagotowujemy.
  10. Gdy przestygnie dodajemy masło.
  11. Pod koniec dodajemy kakao.
  12. Miksujemy.
  13. Gdy ciasto przestygnie przekładamy kremem.
  14. Wierzch przybieramy orzechami.

Ostatnio na forum

Jak skutecznie dbać o skórę?
HERMENEGILD1141 | 2014-10-21 10:40:51

Witajcie, wiem, że głównym tematem forum jest gotowanie jednakże jest tu wiele kobiet, które...

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników