Torcik urodzinowy.

IMG_0009_tor.JPG

Pyszny i smaczny.

2 godziny

Gotuje: polox Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • orzechy włoskie 30 dag
  • bułka tarta 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajko 9 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 0,5 szklanka
  • masło 1 kostka
  • kakao 1 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Żółtka (8szt) ucieramy z cukrem(0,5 szklanki).
  2. Dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
  3. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek.
  4. Do utartych żółtek delikatnie dodajemy pianę z białek.
  5. Masę wylewamy do tortownicy.
  6. Pieczemy około 1 godziny.
  7. Przygotowujemy krem.
  8. Do garnka wrzucamy mleko z cukrem (0,5 szklanki) i jajkiem (1szt).
  9. Zagotowujemy.
  10. Gdy przestygnie dodajemy masło.
  11. Pod koniec dodajemy kakao.
  12. Miksujemy.
  13. Gdy ciasto przestygnie przekładamy kremem.
  14. Wierzch przybieramy orzechami.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników