Torcik urodzinowy.

IMG_0009_tor.JPG

Pyszny i smaczny.

2 godziny

Gotuje: polox Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • orzechy włoskie 30 dag
  • bułka tarta 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajko 9 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 0,5 szklanka
  • masło 1 kostka
  • kakao 1 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Żółtka (8szt) ucieramy z cukrem(0,5 szklanki).
  2. Dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
  3. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek.
  4. Do utartych żółtek delikatnie dodajemy pianę z białek.
  5. Masę wylewamy do tortownicy.
  6. Pieczemy około 1 godziny.
  7. Przygotowujemy krem.
  8. Do garnka wrzucamy mleko z cukrem (0,5 szklanki) i jajkiem (1szt).
  9. Zagotowujemy.
  10. Gdy przestygnie dodajemy masło.
  11. Pod koniec dodajemy kakao.
  12. Miksujemy.
  13. Gdy ciasto przestygnie przekładamy kremem.
  14. Wierzch przybieramy orzechami.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników