Tort milky way


Bardzo lekki i niesamowicie aromatyczny, łatwy w wykonaniu torcik na zimno o smaku milky way'ów

45 minut

Gotuje: binah Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • baton milky way 7 szt.
  • kremówka 800 ml
  • żelatyna 6 łyżka
  • cukier 3 szklanka
  • jaja kurze całe 2 szt.
  • cukier 4 łyżka
  • mąka pszenna Lubella 5 łyżka
  • czekolada biała 50 g
  • kakao w proszku 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Masa:
  2. W 200 ml kremowki zagotować batoniki, pozostale 600 ml ubić z cukrem. W 1/4 szklanki wody rozpuscic zelatynę. Po ostygnięciu masy batonikowej dodac ubita smietanę, a następnie zelatynę. Chlodzic ok 2 h ( w celu przyspieszenia mozna w zamrazalniku ale nie dluzej niz 30 min)
  3. biszkopt:
  4. Ubić jaja z cukrem mikserem do puszystosci, dodać mąkę, a następnie stopioną czekoladę (topic mozna np. W mikrofali z odrobiną mleka). Piec 25 min w formie o srednicy 20 cm w 180st na pergaminie.
  5. Zastygniętą masę uformować na ostygniętym biszkopcie mniej więcej na ksztalt kopca kreta. Posypac kakaem.

Ostatnio na forum

Farsz do lazanii
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:24:45

ja robię zawsze tradycyjną z mięsem mielonym, różnymi serami. "od siebie" dodaję jeszcze...

sery - jakie lubicie ???
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:23:11

ja uwielbiam ser w każdej postaci - najbardziej to chyba taki ciepły, ciągnący się :) niestety...

Dodawać olej do gotowania makaronu czy nie?
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:21:38

ja zawszę dodaję około pół łyżeczki. używam go nie tylko do makaronu, ale również do...

Placki ziemniaczane!
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:20:20

nawet jak włączy się wentylator to i tak później wszędzie czuć smażony olej, no ale cóż -...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników