Tort rafaello

gotowy tort

Jest to pyszny tort z kremem rafaello czyli wiórki kokosowe, migdały, biała czekolada i bita śmietana. Gdy zrobiłam go pierwszy raz wszyscy goście go chwalili a potem miałam 2 prośby o zrobienie tego ortu. Przepis jest bardzo łatwy i pochodzi ze strony fixydopieczenia.Pl , a dodaję go ponieważ torcik wychodzi naprawdę wspaniały.

50 minut średni

Gotuje: Zuzka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • biszkopt-fix 1 szt.
  • mąka pszenna Lubella 100 g
  • cukier 165 g
  • jaja kurze całe 4 szt.
  • śmietanka kremowa 30% 0.5 l
  • czekolada biała 200 g
  • fix do śmietany 3 szt.
  • wiórki kokosowe 100 g
  • płatki migdałowe 60 g
  • śmietana 36% 250 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • woda 250 ml
  • cukier 3 łyżka
  • cytryna 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Biszkopt
  2. okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włączyć piekarnik nastawiony na 175°c. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach 5 minut. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z biszkopt-fixem, mieszając łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach, dokładnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°c przez ok. 40-50 minut. Następnie wstępnie wystudzić ciasto, wyjąć je z formy i zdjąć papier do pieczenia, aby swobodnie wystygło.
  3. masa rafaello
  4. z 500 ml śmietanki odlać 0,5 szklanki, lekko podgrzać i rozpuścić w niej czekolady, po czym zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Resztę schłodzonej śmietanki dobrze ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy i wymieszać. Do masy dokładać po łyżce rozpuszczoną czekoladę, mieszając na najniższych obrotach miksera. Następnie wsypać płatki migdałowe i wiórki kokosowe (po 2 łyżki z każdego odłożyć do dekoracji), wymieszać wszystko łyżką.
  5. przygotowanie masy śmietanowej
  6. 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki dobrze ubić, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix z cukrem i połączyć składniki, miksując na najniższych obrotach miksera.
  7. przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier bardzo starannie wymieszać. Biszkopt przekroić długim, szerokim nożem na trzy równe krążki. Każdy krążek położyć osobno i nasączyć go ponczem. Na dolny blat biszkoptu równo nałożyć połowę masy rafaello, rozsmarować, przykryć drugim blatem, nałożyć resztę masy rafaello, przykryć trzecim krążkiem. Górę i boki biszkoptu posmarować masą śmietanową. Boki ciasta obsypać wiórkami, a górę płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki.

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

Jak długo trzymacie choinke?
KarinaK | 2014-10-16 10:04:44

My najczęściej ok. 10 stycznia ;)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników