{{ state.title }} {{ state.desc }}

Tort rafaello

Tort rafaello
{{ recipe.attributes.time.val }} {{ recipe.attributes.time.txt }}
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}
Autor przepisu

Zuzka

Inne przepisy autora

Podziel się

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
Jest to pyszny tort z kremem rafaello czyli wiórki kokosowe, migdały, biała czekolada i bita śmietana. Gdy zrobiłam go pierwszy raz wszyscy goście go chwalili a potem miałam 2 prośby o zrobienie tego ortu. Przepis jest bardzo łatwy i pochodzi ze strony fixydopieczenia.Pl , a dodaję go ponieważ torcik wychodzi naprawdę wspaniały.

Sposób przygotowania

1

Biszkopt

2

okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włączyć piekarnik nastawiony na 175°c. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach 5 minut. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z biszkopt-fixem, mieszając łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach, dokładnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°c przez ok. 40-50 minut. Następnie wstępnie wystudzić ciasto, wyjąć je z formy i zdjąć papier do pieczenia, aby swobodnie wystygło.

3

masa rafaello

4

z 500 ml śmietanki odlać 0,5 szklanki, lekko podgrzać i rozpuścić w niej czekolady, po czym zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Resztę schłodzonej śmietanki dobrze ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy i wymieszać. Do masy dokładać po łyżce rozpuszczoną czekoladę, mieszając na najniższych obrotach miksera. Następnie wsypać płatki migdałowe i wiórki kokosowe (po 2 łyżki z każdego odłożyć do dekoracji), wymieszać wszystko łyżką.

5

przygotowanie masy śmietanowej

6

250 ml dobrze schłodzonej śmietanki dobrze ubić, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix z cukrem i połączyć składniki, miksując na najniższych obrotach miksera.

7

przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier bardzo starannie wymieszać. Biszkopt przekroić długim, szerokim nożem na trzy równe krążki. Każdy krążek położyć osobno i nasączyć go ponczem. Na dolny blat biszkoptu równo nałożyć połowę masy rafaello, rozsmarować, przykryć drugim blatem, nałożyć resztę masy rafaello, przykryć trzecim krążkiem. Górę i boki biszkoptu posmarować masą śmietanową. Boki ciasta obsypać wiórkami, a górę płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.