Tort rafaello

gotowy tort

Jest to pyszny tort z kremem rafaello czyli wiórki kokosowe, migdały, biała czekolada i bita śmietana. Gdy zrobiłam go pierwszy raz wszyscy goście go chwalili a potem miałam 2 prośby o zrobienie tego ortu. Przepis jest bardzo łatwy i pochodzi ze strony fixydopieczenia.Pl , a dodaję go ponieważ torcik wychodzi naprawdę wspaniały.

50 minut średni

Gotuje: Zuzka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • biszkopt-fix 1 szt.
  • mąka pszenna Lubella 100 g
  • cukier 165 g
  • jaja kurze całe 4 szt.
  • śmietanka kremowa 30% 0.5 l
  • czekolada biała 200 g
  • fix do śmietany 3 szt.
  • wiórki kokosowe 100 g
  • płatki migdałowe 60 g
  • śmietana 36% 250 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • woda 250 ml
  • cukier 3 łyżka
  • cytryna 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Biszkopt
  2. okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włączyć piekarnik nastawiony na 175°c. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach 5 minut. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z biszkopt-fixem, mieszając łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach, dokładnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°c przez ok. 40-50 minut. Następnie wstępnie wystudzić ciasto, wyjąć je z formy i zdjąć papier do pieczenia, aby swobodnie wystygło.
  3. masa rafaello
  4. z 500 ml śmietanki odlać 0,5 szklanki, lekko podgrzać i rozpuścić w niej czekolady, po czym zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Resztę schłodzonej śmietanki dobrze ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy i wymieszać. Do masy dokładać po łyżce rozpuszczoną czekoladę, mieszając na najniższych obrotach miksera. Następnie wsypać płatki migdałowe i wiórki kokosowe (po 2 łyżki z każdego odłożyć do dekoracji), wymieszać wszystko łyżką.
  5. przygotowanie masy śmietanowej
  6. 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki dobrze ubić, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix z cukrem i połączyć składniki, miksując na najniższych obrotach miksera.
  7. przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier bardzo starannie wymieszać. Biszkopt przekroić długim, szerokim nożem na trzy równe krążki. Każdy krążek położyć osobno i nasączyć go ponczem. Na dolny blat biszkoptu równo nałożyć połowę masy rafaello, rozsmarować, przykryć drugim blatem, nałożyć resztę masy rafaello, przykryć trzecim krążkiem. Górę i boki biszkoptu posmarować masą śmietanową. Boki ciasta obsypać wiórkami, a górę płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników