Tort węgierski na zimno

IMG_0256 tort węgierski.jpg
Przepis miesiąca, luty 2011

Przepis mam od teściowej. Tort robimy już od 20 lat. Jest smaczny, wygląda efektownie. Robię go na różne rodzinne imprezy.

2 godziny średni

Gotuje: brysia Uwielbia: 5 osób

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • cukier puder 1,5 szklanka
  • masło extra 1 kostka
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • galaretka pomarańczowa 1 szt.
  • żelatyna 4 łyżka
  • kakao w proszku 2 łyżka
  • jaja kurze całe 4 szt.
  • mleko 1 szklanka
  • bakalie 1 szt.
  • mandarynki 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (4)

  1. Jedną galaretkę przygotować wcześniej, ostudzić.
  2. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć),ciągle ucierając.
  3. Do masy dodać kakao 2 duże łyżki.
  4. Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić, dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.
  5. Ubite białka dodać do masy.
  6. Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy lekko mieszając.
  7. Masę wylać do tortownicy.
  8. Wstawić do lodówki do stężenia.
  9. Na wierzch dać bakalie według uznania.
  10. Zalać drugą tężejącą galaretką.

2013-12-05 11:49:01
cps

2013-02-02 23:17:10
galaretli dodajemy według uznania. Nie radzę dodawać galaretki z kiwi , nie tęzeje

Ostatnio na forum

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
Florettavip76 | 2014-09-15 22:40:37

LatinaKrk2671: To jest tylko kwestia zorganizowania sobie czasu im człowiek ma więcej...

Czy lubimy czytać książki
Florettavip76 | 2014-09-15 22:37:28

Jeżeli lubisz książki Katarzyny Michalak to na pewno spodobają Ci się też książki Agnieszki...

Faszerowane warzywa
Mrmilan83 | 2014-09-15 22:33:56

Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym razem. Ale...

Faszerowane warzywa
Florettavip76 | 2014-09-15 22:33:30

Ja najczęściej robię faszerowane papryki albo pieczarki, papryki zazwyczaj faszeruję mięsem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników