{{ state.title }} {{ state.desc }}

Tzatziki (Cacyki)

Tzatziki (Cacyki)
do 30 min.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Tzatziki to grecki sos podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych, jednak oryginalnie podawany jako dip. Jest najpopularniejszą przystawką w kuchni greckiej. \r\nPrzez niektórych Tzatziki nazywane Cacyki, Dziadziki, jedno jest pewne, doskonałe na letnią przekąskę, świetnie orzeźwiające i bardzo smaczne.

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Ogórka należy umyć, zetrzeć na tarce na większych oczkach, posolić i zostawić na pół godzinki. Po tym czasie odsączyć go z soku, dodać przeciśnięte ząbki czosnku.

2

Wymieszać wszystko z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Dodać drobno posiekany koperek, ew. skropić odrobiną oliwy.

3

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Tagi / słowa kluczowe

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.