Wiśnie kandyzowane

Wiśnie kandyzowane

Doskonały dodatek do ciast i deserów.

3 dni 1 godzina

Gotuje: bebak Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 8

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • wiśnie 1 kg
  • cukier 1 kg
  • kwasek cytrynowy 0.5 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. 30 dag cukru rozpuścić w 1/4 szklanki wody i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
  2. Następnie, do przestudzonego syropu włożyć owoce i lekko podgrzewać przez 20 min, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Następnie zostawić pod przykryciem do następnego dnia.
  4. Po 24 godzinach owoce wyłowić, do syropu dodać 40 dag cukru, rozpuścić, następnie wrzucić owoce i podgrzewać na małym ogniu przez 15 min. Zostawić przykryte do następnego dnia.
  5. Następnie dodać pozostały cukier (najpierw wyjąć owoce), rozpuścić, wrzucić wiśnie i ponownie podgrzewać aż do zagotowania, na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodać 1/2 Łyżeczki kwasku cytrynowego.
  6. Usmażone owoce nakładać do wyparzonych słoiczków
  7. Jeśli chcemy by wiśnie zachowały idealny kształt, nie powinno się ich odpestkowywać (ale ja zawsze dreluje, bo wkurza mnie, jak mam pestki w deserach)

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników